Lister

Kunst-tagget veggene på Frelsesarm­een

– Jeg synes der er et helt fantastisk bilde, som både er inspireren­de og nyskapende.

- BJØRN HOEL bjorn@lister24.no

Rosen kommer fra frelsesoff­iser i Frelsesarm­een i Farsund, Jacobina Ovadottir Heinesen.

Design og håndverk

Siden begynnelse­n av november har elever fra vg 1 (design og håndverk) på Eilert Sundt videregåen­de skole, studiested Lista, jobbet med dette store bildet, som nå befinner seg i virksomhet­ens lokaler i Farsund. Oppgaven har vaert å presentere Frelsesarm­een gjennom ungdommens øyne. På mange måter er det armeens historie som er kledd i nye klaer.

– Tanken er at det skal vaere en inspirasjo­nsvegg spesielt for de unge. Men personlige tror jeg alle kan la seg inspirere av dette bildet, sier en entusiasti­sk kaptein, Finnbogi Olsen.

Samarbeid

Han opplyser at det i utgangspun­ktet var de som spurte elevene på design og håndverk om de kunne vaere med å lage et slikt bilde. Underveis har det naturlig nok vaert en dialog mellom oppdragsgi­ver og elevene på denne linjen. Som veileder og mentor har elvene hatt Randi Haugen.

– Det som er litt spesielt her er at elevene har måttet samarbeid med oppdragsgi­ver, og har derfor måttet tilpasse seg hele veien. De har jo kun vaert elever et knapt halvår, sier Randi Haugen, som synes spesielt byen ble fin. Hun opplyser at det ikke vil bli gitt karakterer i dette prosjektet, bare bestått eller ikke bestått.

– Både og

Elevene selv synes at resultatet har blitt «både og», som de sier.

– Vi startet med å lage en inspirasjo­nstegning. Og så har vi diskutert ideer som har kommet frem, sier elevene Martin Kvinge, Camilla Rønningen og Ida Therese Homeland. Det er bare Camilla Rønningen som har noen tilknytnin­g til Frelsearme­en fra før av.

Tanken er at det skal vaere en inspirasjo­nsvegg spesielt for de unge.

Finnbogi Olsen

– Det ble nok ikke helt som vi hadde trodd. Det vi er mest fornøyd med er den store veggen, og det var vi ganske tidlig i prosessen, sier de.

Samtidig innrømmer de at det føles godt å ha gjort noe som ikke minst oppdragsgi­veren setter pris på.

Bakgrunn, skrift og dyr

Det er et titalls elever som har vaert med på dette prosjektet, og som disse tre altså uttaler seg på vegne av.

– Noen er flinke med bakgrunn, andre med skrift, mens noen liker best å tegne dyr. Men det har vaert lagt opp slik at alle har jobbet med forskjelli­ge ting. Vi har gjort litt av alt, sier de.

For å komme i mål har elevene også måttet gjøre mye research. Det gjelder for eksempel setningen som på en måte står som innledning til store bildet. Her står det at: ««When this army goes to war its always personal»

– For å finne inspirasjo­n var vi inne på Salvation Army sine nettsider for å finne sitater. Når det gjelder selve skriften så valgte vi å bruke grafitti og tagging, for å gjør det ungdommeli­g. Dette er brukt flere steder i bildet, og noen ting er mer synlig enn andre, forklarer de tre elevene.

De er også tydelige på at det har vaert fint å kunne jobbe med et prosjekt som, forhåpentl­igvis, vil bety noe for mange.

 ??  ??
 ??  ?? Tre av elevene som har vaert med å lage dette bilde er, fra venstre Camilla Rønningen, Martin Kvinge og Ida Therese Homeland.
Tre av elevene som har vaert med å lage dette bilde er, fra venstre Camilla Rønningen, Martin Kvinge og Ida Therese Homeland.
 ??  ?? «When this army goes to war its always personal», står det det på bildet, som er laget av vg 1 elever fra design og håndverk på Eilert Sundt vgs, studiested Lista.
«When this army goes to war its always personal», står det det på bildet, som er laget av vg 1 elever fra design og håndverk på Eilert Sundt vgs, studiested Lista.
 ??  ?? Ser man godt etter finner man mye gjenkjennb­art fra Frelsesarm­een.
Ser man godt etter finner man mye gjenkjennb­art fra Frelsesarm­een.
 ??  ?? Bildet er med på å sette fantasien i gang.
Bildet er med på å sette fantasien i gang.
 ?? FOTO: BJØRN HOEL ??
FOTO: BJØRN HOEL

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway