Lister

Boligmarke­det er sunt og stabilt

Det selges stadig flere boliger i Lister-regionen, men de ligger også lenger ute på markedet. Et godt tegn mener meglerne. Blant dem som er på boligjakt er kjaerestep­aret Inge Håland (27) og Melina Edland (26).

- JULIE JOHANSEN julie.johansen@pmsor.no

– Vi har et sunt og stabilt boligmarke­d her. Det selges mer. Vi får flere folk på visning, og gjerne på private visninger også, forteller Anita Cecilie Gabrielsen, daglig leder i Sørmeglere­n avdeling Lister.

– Jeg syns det har vaert et brukbart år. Det er på det jevne og ikke noen voldsomme økninger, bare litt. Men omløpshast­igheten er lang, sier eiendomsme­gler og fagansvarl­ig ved Aktiv Kvinesdal, Bjørn Skjaevelan­d.

Hektisk

I fjor var det mer eiendommer for salg i Lyngdal og Farsund enn slik det har sett ut årene før. Det har betydd mer jobb for meglerne, men også lukrativt for kjøpere.

– Jeg oppfordrer alle til å komme seg på visning, dra ut og se hva du kan få for pengene. Se hvilke muligheter det er på markedet, det er mye der ute. Du kan få en god bolig til en god pris. Det er et kjøpers marked nå som det ligger så mye ute, forklarer Gabrielsen.

Med så mange eiendommer på markedet blir det naturligvi­s flere eiendommer som blir liggende over lengre tid uten salg, det er disse som stjeler mye tid fra meglerne.

– Sammenlign­et med 2018 var det mer å gjøre for oss meglere i fjor, men også mer å omsette. Det var mer jobb fordi vi hadde en del boliger som ikke ble solgt, de jobber man gjerne litt mer med, sier Gabrielsen.

Unge kjøpere

Hovedvekte­n av de som kjøpte eiendommer i Listerregi­onen var ifølge Gabrielsen de unge.

– Tendensen blant de unge er at de ønsker å komme til ferdigdekk­et bord, de e rikke opp pussing s generasjon­en.

Kjaerestep­aret Inge Håland (27) og Melina Edland (26), som leter etter bolig på Borhaug, hører til i denne generasjon­en og må innrømme at de kjenner seg en smule igjen.

– Vi kan godt finne oss noe som det må gjøres litt med, vi kan fikse noen småting her og der, men ikke noen store o p pus sin s prosjekter, sier H åland.

– Når du først finner deg et hus så koster det jo litt, hvis vi i tillegg må pusse opp mye blir det fort mye penger, tilføyer Edland.

Men unntaket finner du i Kvinesdal, Skjaevelan­d ser en helt annen tendens blant de unge.

– Vi har veldig mange håndverker­e i Kvinesdal, de pusser gjerne opp selv og bruker ikke penger på å måtte leie inn arbeidskra­ft. Mange unge kjøper tomter og bygger opp fra grunnen av, det er mye «handy» folk her, sier han.

Lenge på markedet

En trend meglerne har sett det siste året er at omløpshast­igheten blir høyere, boligene ligger lengre på markedet før det selges.

Vi har et sunt og stabilt boligmarke­d her. Det selges mer.

Anita Cecilie Gabrielsen

– I fjor tok det gjennomsni­ttlig 133 dager å få solgt en enebolig i Farsund, og 221 dager i Lyngdal, sier Gabrielsen.

– Vanligvis pleier jeg å si at fire måneder er reell omløpshast­ighet, nå ligger det på rundt syv måneder. Men vi har solgt unna en del eiendommer som har ligget flere år på markedet, og det er et godt tegn. Det er tegn på markedet begynner å bli bedre, sier Skjaevelan­d.

– Det blir verre før det blir bedre, tilføyer han.

Det merker Håland og Edland på kroppen som har hatt en leilighet og en bolig på markedet siden oktober. Tradisjone­lt sett er det mellom april og høstferien det er størst press.

– Vi merker at det er litt rolig. Det ligger ikke så mye ute for oss å se på nå. Men jeg tror det er sånn at hvis du er interesser­t i et hus, så er du interesser­t uavhengig om det er sesong for boligsalg eller ikke, sier Edland.

Trenden fortsetter

Meglerne spår at 2020 ikke kommer til å by på et veldig annerledes boligmarke­d enn det vi så i 2019.

– Vi kommer nok til å ligge på lik linje som før, det er en liten økning som vi forventer kommer til å fortsette. Vi som meglere ser veldig positivt på 2020, sier Gabrielsen. – Det er et sunt og stabilt marked med positiv utvikling. Arbeidspla­sser og aktivitets­tilbud gjør at kommunen blir attraktiv for unge. Det er mange som flyttet ut for å gå på skole som vender snuten tilbake til moderplass­en for å starte familieliv­et, forklarer hun.

– Trendene fortsetter nok i Kvinesdal. Nå kommer det snart en stor gruppe med de som er født rett etter krigen som er på vei over i leilighete­r, de ønsker noe enklere når de blir eldre. Det blir også spennende å se hva de unge gjør, sier Skjaevelan­d.

 ??  ??
 ??  ?? Inge Håland (27) og Melina Edland (26) selger hver sitt for å finne noe nytt sammen.
Inge Håland (27) og Melina Edland (26) selger hver sitt for å finne noe nytt sammen.
 ?? FOTO: JULIE JOHANSEN ?? Daglig leder i Sørmeglere­n avdeling Lister, Anita Cecilie Gabrielsen, ser positivt på det nye boligåret.
FOTO: JULIE JOHANSEN Daglig leder i Sørmeglere­n avdeling Lister, Anita Cecilie Gabrielsen, ser positivt på det nye boligåret.
 ?? FOTO: TROND RISDAL ?? Eiendomsme­gler og fagansvarl­ig ved Aktiv Kvinesdal, Bjørn Skjaevelan­d, er spent på hvordan 2020 blir.
FOTO: TROND RISDAL Eiendomsme­gler og fagansvarl­ig ved Aktiv Kvinesdal, Bjørn Skjaevelan­d, er spent på hvordan 2020 blir.
 ?? FOTO: JULIE JOHANSEN ??
FOTO: JULIE JOHANSEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway