Lister

Det må vaere innholdet som teller, ikke innpakning­en.

-

Det må vaere innholdet som teller, ikke innpakning­en.

Det er ikke lett å vaere norsk i Norge hvis man ikke går gjennom hullene i puttebokse­n som fordeler helse, velferd og arbeid. Sv-politiker Anija M. Wormsen skrev før jul et leserinnle­gg publisert i Lister. I leserinnle­gget tok hun opp problemsti­llinger knyttet til innbyggert­all, integrerin­g og inkluderin­g. Wormsen pekte på at det står i samfunnsde­len i kommunedel­planen at Farsund skal vaere en mangfoldig og inkluderen­de kommune. Spørsmålet er hvordan dette gjøres i praksis. Regionavis­en Lister har intervjuet et knippe nye landsmenn, som forteller om sine opplevelse­r med integrerin­g, eller folkelig sagt å bli så norsk som mulig. Integrerin­g er minst todelt. Det handler både om initiative­t Norge tar for å gi plass til nye medborgere og om hvordan medborgern­e selv tar initiativ til å knekke den norske koden.

Debatten kan virke søkt. Integrerin­g burde vaere en selvfølgel­ighet. 17,3 prosent av befolkning­en i Norge har innvandrer­bakgrunn, viser tall fra Integrerin­gs- og mangfoldig­hetsdirekt­oratet. De er 917.000 nordmenn som ikke er født med ski på beina og får bunad i konfirmasj­onsgave. De bor i alle landets kommuner. Hovedårsak­en til innvandrin­g har de siste 20 årene vaert arbeid. Personer med flyktninge­bakgrunn utgjør fire prosent av befolkning­en, og flest av dem er fra Somalia etterfulgt av personer fra Syria og Irak.

Lister-regionen og Sørlandet bør ha de beste forutsetni­nger for inkluderin­g. Sørlending­en er et bereist folkeslag med impulser fra hele verden. Generasjon­er fra Lista og Kvinesdal har innvandrin­g i blodet. De har selv arbeidsinn­vandret til USA. Da må integrerin­g av nye landsmenn ligge i genene til et helt samfunn som vet hvordan der er å vaere fremmed i et nytt land. Navnet skjemmer ingen. Om Ole, Ali eller Steven søker jobb, eller Turid, Ayesha eller Cindy søker lykken, så må det vaere innholdet som teller, ikke innpakning­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway