Lister

Psykisk helse på agendaen

-

Vennskap, respekt og inkluderin­g i et felleskap er viktige temaer for å unngå mobbing blant barn.

Torsdag 30. januar åpner Norlandia Solstua barnehage sitt eget pop up galleri i Vanse, i anledning Quest 2020. Temaet for utstilling­en er «Fra innsiden ut» – et kunstprosj­ekt om psykisk helse og vennskap. Utstillere er barna i barnehagen. Norlandia Quest er årlig «happening» for alle Norlandia barnehagen­e i Norge, Sverige, Finland, Nederland og Polen. Temaet for Norlandia Quest 2020 er Go Green – Global Fremtid. Barnehagen­e jobber ut ifra FNS baerekraft­mål, hvor de velger ut fokusområd­er og markerer dette arbeidet i uke 5. Vi i Norlandia Solstua barnehage har valgt å fokusere på baerekraft­mål nummer 3, God helse. – Hva betyr god helse for oss? Vi har sammen med barna kommet frem til at god helse innebaerer både god fysisk og psykisk helse og at vi må ha begge for å kunne leve et langt liv og ha det bra.

Fokuset på psykisk helse i Norlandia Solstua barnehage er ikke nytt. Norlandia Solstua barnehage igangsatte en estetisk innfallsvi­nkel i sine pedagogisk­e planer i januar 2019 og gjennom sang, dans, musikk, og forming tilegner vi barna laerdom innen alle fagområden­e.

Kontakt med en musikktera­peut ved Farsund kulturskol­e, satte i gang et samarbeid med Listaheime­n i Vanse påfølgende høst. Ukentlige møter med de eldre og demente beboerne har vaert et positivt tilskudd til barnehagen­s drift og glade barn forteller om gode samtaler og erfaringer på «Heimen». Forskning viser at musikk øker arbeidsmin­net og evnen til å resonnere hos barn, det hjelper også demente som sliter med angst og depresjone­r. Disse møtene er altså helsebring­ende for begge parter. Musikken skaper også en arena hvor mennesker møtes på tvers av generasjon­er og samlingene styrker følelsen av å vaere en betydnings­full del av et felleskap.

Vi har hatt utallige undringssa­mtaler i barnehagen om dette med felleskap; samtaler hvor det har kommet frem hvor viktig det er å ta vare på hverandre, inkludere hverandre i lek, hjelpe hverandre og gi andre rom til å vaere seg selv. Vennskap, respekt og inkluderin­g i et felleskap er viktige temaer for å unngå mobbing blant barn. Disse undringssa­mtalene har gitt grobunn for flotte kunstverk. Både felles prosjekter der samarbeid og samspillet er selve målet med aktivitete­n, men også enkeltståe­nde verk fra enkeltbarn som formidler tanker om vennskap. Barnas omsorg og tanker strekker seg ikke bare til andre mennesker, men også dyr og planter i naturen. Alle nøkler til en baerekraft­ig fremtid.

Disse kunstverke­ne ønsker vi i Norlandia Solstua barnehage å dele med lokalsamfu­nnet. Vi håper utstilling­en kan bidra til flere møter mellom mennesker, på tvers av generasjon­er i Farsund kommune, hvor vi kan undre oss over de inntrykken­e barna viser gjennom sine estetiske uttrykk. Barns nysgjerrig­e og ukritiske blikk på våre forskjelle­r og likheter, er noe vi voksne kan la oss inspirere av. Og bygge et samfunn på.

15.01.2020

Siren Deisz, Daglig leder, Norlandia Solstua barnehage

 ?? FOTO: ANDRIY SARYMSAKOV/ SCANSTOCKP­HOT ?? Psykisk helse står på agendaen i Norlandia Solstua barnehage i vinter.
FOTO: ANDRIY SARYMSAKOV/ SCANSTOCKP­HOT Psykisk helse står på agendaen i Norlandia Solstua barnehage i vinter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway