Lister

Stod i bresjen for viktig temadag

Elevrådet ved Eilert Sundt vgs avdeling Farsund arrangerte onsdag en dag for hele skolen med fokus på psykisk helse og selvmord.

- JULIE JOHANSEN julie.johansen@pmsor.no

Denne dagen ble egentlig arrangert for første gang i fjor på skolens Lyngdal-avdeling, og etter gode tilbakemel­dinger var det ingen tvil om at Farsund også trengte et slikt arrangemen­t.

– For to år siden tok en elev selvmord. Det var egentlig det som fikk oss til å starte med dette. Selvmord og psykisk helse er noe vi ønsker å sette mer fokus på, spesielt for skoleeleve­r på videregåen­de skole, fordi dette er en veldig utsatt periode i livet, sier elevrådsle­der Jordy Lokhorst.

– I fjor fikk vi utrolig mange tilbakemel­dinger fra elevene om at de syns dette var viktig, og at de gjerne ville gjenta det i år også. Nå har det blitt en slags tradisjon med det samme arrangemen­tet både her og i Lyngdal i år. Vi kan tydelig se at har hatt en positiv effekt, sier han.

Nøye planlagt

I oktober begynte elevrådet som smått å planlegge dagen, og de visste tidlig hvem de ønsket å ha på besøk til å prate til elevene.

– Helsesøste­r, Solveig Hansen, var en vi tok kontakt med ganske tidlig fordi vi syns hun er en sentral person som kan nå mange elever, ikke bare i dag men også til vanlig, sier Lokhorst.

Elevorgani­sasjonen ble også invitert til gjenbesøk etter innsatsen i Lyngdal i fjor hvor de tok for seg temaet etterlatte etter selvmord.

I tillegg var flere på besøk for å snakke om egne erfaringer med selvmordst­anker, psykiske lidelser og rusmisbruk.

– Så lenge bare én person i salen sitter igjen med noen nye tanker eller erfaringer etter i dag, er arrangemen­tet en suksess, sier han.

Snakker av erfaring

Anja Vesterhus Knustad er en tidligere elev ved Eilert Sundt. Da hun fikk diagnosen ME ble det for mye for henne, og hun droppet ut av skolen. I foredraget sitt onsdag forteller hun åpent om hvor langt nede hun faktisk var mentalt.

– Jeg hadde selv et ønske om å dø. Jeg levde med smerter og ville bare få fred. Jeg tenkte aldri at dette skulle gå utover familien min og de jeg var glad i, men jeg ville bare slippe, sier hun.

– Jeg satt på rommet og skar meg på håndledden­e over tid. Det tok lang tid før jeg turte å fortelle det til mamma. Jeg skammet meg og angret på at jeg sa noe, men jeg følte meg også lettet, forteller Knustad før hun går videre til å snakke om at det alltid finnes håp.

– Selvmord er aldri løsningen. Ta vare på hverandre, ta vare på deg selv. Ta én dag om gangen, avslutter hun.

 ??  ??
 ?? FOTO: JULIE JOHANSEN ?? Tidligere elev Anja Vesterhus Knustad snakket åpent om sine egne selvmordst­anker og hvordan hun kom seg videre fra det.
FOTO: JULIE JOHANSEN Tidligere elev Anja Vesterhus Knustad snakket åpent om sine egne selvmordst­anker og hvordan hun kom seg videre fra det.
 ??  ?? Alle i salen fulgte nøye med på presentasj­onene onsdag formiddag.
Alle i salen fulgte nøye med på presentasj­onene onsdag formiddag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway