Lister

Ønsker seg sin egen assistent

Nine Eitland (23) savner mer frihet og ønsker brukerstyr­t personlig assistent (BPA) for å oppnå det, slik at hun slipper å vaere til bry for familie og venner. Sv-politiker Anija M. Wormsen har stilt spørsmål om det er reell mulighet for å få tilbudet i F

- ÅSE ASTRI BAKKA aase@lister24.no

Gråtass er en trofast venn som gjerne slapper av på fanget til Nine Eitland hjemme i huset på Kjørrefjor­d i Farsund. 23-åringen har også både familie og venner i naerheten, det står ikke på dét. Hun er ikke ensom. Men hun sitter i rullestol og er trenger en god del hjelp i hverdagen. Denne hjelpen ønsker hun ikke belemre sine naermeste for mye med. Hun sier det som det er:

– Jeg liker ikke vaere til bry. Dette er en følelse jeg vet mange andre handikappe­de også sitter med.

– Må hjem

Hun har daglig bistand enhet for funksjonsh­emmede og hjemmehjel­p. For Nine får ordet «hjemmehjel­p» en litt negativ klang. Dette er kjernen i det Nine synes er vanskelig; hun føler seg så bundet til å vaere nettopp hjemme for å få hjelp.

– Hvis jeg trenger hjelp utenfor hjemmet så er det ganske vanskelig. Jeg må hjem for å få hjelp, sier hun.

Det er blant annet her savnet av frihet i hverdagen melder seg.

– Det er et styr. Alt må planlegges. Jeg skulle ønsker jeg heller kunne få hjelp der jeg er. Jeg har lyst til å gjøre flere aktivitete­r utenfor hjemmet uten å vaere avhengig av familie og venner. Jeg savner å kunne ta ting mer på sparket og vaere spontan. Alt fra å dra på en sykkeltur til å dra på en konsert hvis jeg har lyst. Å kunne ta litt langt avsted, ut av kommunen, uten at det må planlegges i så himla god tid i forkant. Jeg har lyst å gjøre mer som andre unge mennesker på min alder gjør, sier hun med bestemte, blå øyne.

Bestemme selv

Frihetsføl­elsen er også savn når hun er hjemme i eget hus. Hun føler alle dager er like og lagt opp etter arbeidstid­en til den betalte hjelpen hun mottar.

– Jeg har lyst å selv kunne bestemme når jeg vil dusje, spise middag, legge meg og stå opp. Slik det er nå, er jeg avhengig av deres arbeidstid og det å vaere hjemme når de kommer. Det er veldig kjedelig å vaere så bundet, sukker hun.

– På møter med kommunen sier de at de er der for å hjelpe meg til å kunne leve et så normalt liv som mulig, men for å vaere aerlig synes jeg ikke det er slik en 23-åring skal måtte ha det, sier hun.

Lovfestet rett

I 2015 ble tilbudet om brukerstyr­t personlig assistanse (BPA) en lovfestet rett i Norge. Dette er en måte å organisere praktisk bistand på for «personer med langvarig og stort behov for personlig assistanse».

Målet er å gi folk med stort hjelpebeho­v større frihet til å styre tjenestene og hverdagen selv. Akkurat det Nine Eitland ønsker seg, med andre ord.

Det er den enkelte kommune som vurderer bistandsbe­hovet, og kommunen skal i samarbeid med den enkelte søker vurdere om det skal tilbys tjenester i form av BPA. Dersom dette innvilges, er det brukeren selv som blir arbeidsled­er for assistente­ne sine - og kan dermed bestemme mer over egen hverdag.

Innenfor de tildelte timene i vedtaket kan brukeren nemlig i prinsippet selv styre hvem vedkommend­e vil ha som assistent(er), hva assistente­n(e) skal gjøre, samt hvor og til hvilke tider hjelpen skal gis.

Samler mot

Nine Eitland har ikke turt å søke ennå.

– Jeg har snakket med folk i kommunen. Følelsen jeg sitter igjen med er at det er liten vits å søke. Inntrykket er at jeg ikke kommer til å få det, sier 23-åringen, som likevel vurderer å prøve.

– Jeg har ikke tatt helt mot til meg ennå, jeg er redd for å gjøre noe feil og ikke levere en god nok søknad. Man har bare ett forsøk og én eventuell klage før saken går til fylket. Deres avgjørelse er så endelig, påpeker hun.

– Livskvalit­et

Det opprører Anija M. Wormsen å høre hva 23-åringen har å fortelle om hverdagen sin. Hun er enig med Nine i at hun burde kunne styre mer av hverdagen sin selv.

Sv-politikere­n tok like før jul tak i spørsmål rundt nettopp Bpa-ordningen i kommunesty­ret.

– Nine er virkelig i målgruppen for BPA. Hun er en ung person med hele livet foran seg. Gjennom BPA har man personlige assistente­r er ansatt for deg og som kjenner deg. Med BPA kunne Nine selv bestemt mer om hvordan dagene hennes skal legges opp, sier Wormsen.

– Dette er viktig. Det handler om livskvalit­et.

 ??  ??
 ??  ?? Nine Eitland ønsker muligheten til å vaere litt spontan i hverdagen, og ikke føle seg så bundet til å vaere hjemme i huset sitt.
Nine Eitland ønsker muligheten til å vaere litt spontan i hverdagen, og ikke føle seg så bundet til å vaere hjemme i huset sitt.
 ??  ?? – Jeg har lyst å gjøre mer som andre unge mennesker på min alder gjør, sier Nine Eitland.
– Jeg har lyst å gjøre mer som andre unge mennesker på min alder gjør, sier Nine Eitland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway