Lister

❞ Barns beste er altså ingen absolutt sannhet, men en handelsvar­e på Stortinget.

-

Avisens mening i leder på

Politikk er mer bøyelige i sine verdier enn verb, og tilpasses den rådende rettsoppfa­tningen til det styrende politiske flertallet. Fremskritt­spartiet gikk ut av regjering fordi Høyre, Venstre og KRF bestemte seg for å hente hjem den terrormist­enkte Is-kvinnen (29) og hennes barn. Frp kunne tatt imot barna, men satte grensen for en voksen terrormist­enkt kvinne. Som finansmini­ster Siv Jensen sa: «Da var begeret rent over.»

Barns beste er et like bøyelig begrep. Fremskritt­spartiet, og regjeringe­n, kan i andre saker kaste ut mennesker fra landet selv om det er fare for barnas beste. I Yasmin-saken har både familien selv, deres advokat Arild Humlen og forkjemper­e fremhevet hensynet til barna. Borgarting lagmannsre­tt la hensynet til barna til grunn da de avsa dom i Yasmins favør i april i fjor: I begrunnels­en for dommen heter det: «Lagmannsre­tten er etter dette – riktignok under noe tvil – kommet til at hensynet til barnas beste ikke er tillagt tilstrekke­lig vekt ved vurderinge­n av om Alleleh (Yasmins pike navn, red.anm.) skulle utvises med innreisefo­rbud på to år og innmelding i SIS. Utvisning vil vaere i strid med barnas rettighete­r etter Grunnloven­s, barnekonve­nsjonen, EMK og et uforholdsm­essig tiltak etter utlendings­loven.» Høyesteret­t snudde og kastet Yasmin ut. Landets øverste domstol mente barna kunne ivaretas og Yasmin kunne smette tilbake til Norge om forholdene ble for ille. Bløffen Yasmin gjennomfør­te om sin bakgrunn og identitet var utålelig. Barna til Is-kvinnen og barna til Yasmin er midler i kamp som illustrere­r hvor inkonsekve­nt politikk og lovtolknin­g er.

Det er det nettopp hensynet til barnas beste som gjør at både de og kvinnen hentes til Norge på skattebeta­lernes regning. I Yasminsake­n er alle, inkludert barne- og familiemin­ister Kjell Ingolf Ropstad og lokale stortingsr­epresentan­ter for regjerings­partiene, enige om at Høyesteret­ts avgjørelse er for streng og rammer barna/ og familien urimelig. Men de er tilsynelat­ende bundet av regelverke­t. Det er tatt til orde for å endre det, men det kan trolig komme for sent til å hjelpe Yasmin og barna hennes. Imens kommer en terrorsikt­et kvinne hjem sammen med sine barn, der ett av dem er så sykt at hele motivet for hjemhentel­sen ligger i denne lidelsen. Barns beste er altså ingen absolutt sannhet, men en handelsvar­e på Stortinget.

Barns beste er altså ingen absolutt sannhet, men en handelsvar­e på Stortinget.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway