Lister

– For vage svar

– Er det en reel mulighet å få BPA i Farsund? lurer Anija M. Wormsen.

- ÅSE ASTRI BAKKA aase@lister24.no

Sv-politikere­n er ikke fornøyd med svarene hun fikk da hun i desember stilte spørsmål om BPA i en interpella­sjon til ordføreren.

– Jeg mener svarene er for vage med tanke på hvordan BPA fungerer i vår kommune, hvor mange som har et slikt tilbud og hvordan det veiledes i forhold til å kunne få et slikt tilbud. Er det en reell mulighet for de som virkelig trenger det? Det handler selvsagt om økonomi. BPA ble lovfestet i 2015, hvordan ligger vi an? ramser Wormsen opp.

I det skriftlige svaret fra ordføreren heter det blant annet at organiseri­ng av tjenester som BPA gis som vedtak på lik linje med øvrige helse- og omsorgstje­nester i kommunen.

– Hvordan ligger vi an i forhold til sammenlign­bare kommuner?

spør Wormsen.

Ifølge ordføreren skiller Farsund seg ikke ut med hverken mange eller få vedtak på å få tjenestene organisert som BPA.

– Der brukeren fyller kriteriene og selv ønsker ansvaret med å organisere tjenestene som BPA gis det vedtak på organiseri­ng av tjenesten som BPA, svarer ordføreren.

Han kan imidlertid ikke oppgi noen tall på antall brukere fordi BPA ikke ligger inne i kommunalt pasientreg­ister. Ifølge Abrahamsen kan det heller ikke hentes ut til fra Kostra.

– Når det ikke finnes tall å hente ut i Kostra, så tilsier det at det er faerre enn fem brukere i kommunen, sier Wormsen til regionavis­en Lister.

Dette synes hun høres lite ut. – Jeg tror nok det er flere enn fem som kunne tenke seg denne ordningen her.

Regjeringe­n har nedsatt et eget utvalg som skal se naermere på Bpa-ordningen på landsbasis. På spørsmål om ordføreren vil ta initiativ til å se naermere på hvordan ordningen fungerer i Farsund, spesielt i forhold til unge mennesker, svarer Abrahamsen at han i samspill med etaten vil ta initiativ til å sikre dagens tilbud og vurdere forbedring­er om behovet viser seg.

– Det er viktig å understrek­e at uavhengig av om en bruker får BPA eller annen tjeneste skal innbyggere­n få frihet og mulighet til selv å bestemme over eget liv. Brukermedv­irkning og hva som er viktig for den enkelte bruker har stort fokus uavhengig av organiseri­ngen av tjenestene, påpeker ordføreren.

Han legger også til at en person som organisere­r tjenestene som BPA ikke i utgangspun­ktet får tildelt flere timer enn andre brukere.

– Men de har større frihet til å velge når og hvordan de vil benytte de tildelte timene innenfor en fastsatt turnus. For eksempel velge å bruke faerre timer til renhold av bolig og heller bruke flere timer til deltakelse i fritidsakt­iviteter eller andre ting.

 ??  ?? Anija M. Wormsen mener Nine Eitland er midt i måglruppen for BPA. Selv har 23-åringen ikke tatt mot til seg å søke ennå.
Anija M. Wormsen mener Nine Eitland er midt i måglruppen for BPA. Selv har 23-åringen ikke tatt mot til seg å søke ennå.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway