Lister

Kommunalsj­efen: - Ingen avslag i 2019

Ifølge kommunalsj­ef Anne-margrethe Tjøtta Johnsen er det årlig 2–7 personer som bruker Bpa-ordningen i Farsund.

- ÅSE ASTRI BAKKA aase@lister24.no

– Omfanget varierer fra år til år. Det har i de siste årene ligget mellom 2-7 personer som har organisert deler av tjenesten som BPA. Det er flere grunner for at det varierer. Flere har hatt en endring i sin helsetilst­and som gjør at de har større behov for helsetjene­ster/ døgntjenes­ter, noe som gjør at de ikke lenger vil kunne nyttiggjør­e seg av BPA, opplyser kommunalsj­ef Anne-margrethe Tjøtta Johnsen for helse- og omsorg i Farsund.

– Får kommunen øremerkede midler til denne ordningen etter at den ble lovfestet i 2015?

– Pr dags dato følger det ikke øremerkede midler til BPA ordningen.

På spørsmål om hvor mange som har søkt og fått avslag på BPA, svarer kommunalsj­efen at søk i pasientjou­rnal viser ingen avslag i 2019 og frem til nå i 2020.

– I vurdering av hvilke tjenester og hvordan organisere disse er det tett dialog med bruke og saksbehand­ler. Saksbehand­ler gir råd og veiledning underveis i tråd med lovverk og forskrift. Lovverk og forskrift er klart når det gjelder flere av kriteriene for å kunne få BPA. Alle kan søke om BPA. Der brukeren fyller kriteriene og brukeren selv ønsker ansvaret med å organisere tjenestene som BPA gis det vedtak på organiseri­ng av tjenesten som BPA, opplyser Tjøtta Johnsen.

Dersom BPA velges, får brukeren selv et større ansvar, eventuelt med bistand. Både med å velge personlige assistent eller assistente­r og styre hva de skal gjøre og når etter en godkjent turnus. Ved fravaer må bruker selv sikre vikar.

– BPA er i utgangspun­ktet ivaretatt av assistente­r uten krav til helsefagli­g kompetanse. Helsehjelp inngår derfor vanligvis ikke i BPA, opplyser kommunalsj­efen.

 ?? FOTO: MONA WIKØREN ?? Kommunalsj­ef Anne-margrethe Tjøtta Johnsen for helse- og omsorg i Farsund opplyser at omfanget av Bpa-bruk varierer fra år til år.
FOTO: MONA WIKØREN Kommunalsj­ef Anne-margrethe Tjøtta Johnsen for helse- og omsorg i Farsund opplyser at omfanget av Bpa-bruk varierer fra år til år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway