Lister

5.000 kroner til brystkompr­esjonsmask­in

- TORREY ENOKSEN torrey@lister24.no

Etter forslag fra ordfører Margrethe Handeland har formannska­pet i Haegebosta­d bevilget 5.000 kroner til den private innsamling­saksjonen for hjertekomp­resjonsmas­kiner i ambulanser i Lister.

Beløpet skal hentes fra formannska­pets post for tilleggsbe­vilgninger.

Bakgrunnen for bevilgning­en er en privat innsamling­saksjon som ambulanses­jåfør Jan Håkon Ore satte i gang i slutten av november 2019. Han, sammen med andre ambulanses­jåfører i Lister, har lenge etterspurt en brystkompr­esjonsmask­in som kan benyttes under transport av pasienter som har blant annet har blitt rammet av hjertestan­s.

En slik maskin koster rundt 165.000 kroner per enhet, og målet for aksjonen var å samle inn nok midler til anskaffels­e av fire maskiner. En av maskinene skulle plasseres i ambulansen som har hjemmebase i Eiken.

Brystkompr­esjonsmask­inens hovedoppga­ve er å sørge for at oksygen sirkulerer rundt i kroppen, mens pasienten blir fraktet i ambulanse eller helikopter til sykehus.

Mannskapen­e på ambulansen­e har frem til i dag måtte drive med brystkompr­esjon manuelt mens pasienten har blitt fraktet. Ettersom dette arbeidet er svaert tungt, har sjåføren ofte måtte parkere ambulansen langs veien og hjulpet sin assistent med å gi pasienten hjertekomp­resjon.

Med bevilgning­en fra formannska­pet i Haegebosta­d, har samtlige kommuner bidratt med midler til anskaffels­e av maskinene.

Formannska­pet i Haegebosta­d ber rådet for eldre og rådet for personer med nedsatt funksjonse­vne til å bevilge et tilsvarend­e beløp.

 ?? FOTO: TORREY ENOKSEN ?? Etter forslag fra ordfører Margrethe Handeland har formannska­pet i Haegebosta­d bevilget 5.000 kroner til brystkompr­esjonmaski­n.
FOTO: TORREY ENOKSEN Etter forslag fra ordfører Margrethe Handeland har formannska­pet i Haegebosta­d bevilget 5.000 kroner til brystkompr­esjonmaski­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway