Lister

– Den eneste reelle løsningen

– Slik regjerings­amarbeidet har utviklet seg, var dette den eneste reelle løsningen. Det er flere grunner til det, sier stortingsr­epresentan­t Gisle Meiniger Saudland (Frp) fra Flekkefjor­d.

- MONA WIKØREN mona@lister24.no

Mandag ble det klart Frp går ut av Regjeringe­n Solberg. Frp startet true med å gå ut av regjeringe­n etter at et flertall bestående av regjerings­partiene H, KRF og V ønsket å hente hjem en norsk kvinne som har vaert tilknyttet IS og hennes to barn, deriblant en 5 år gammel gutt som skal vaere svaert syk.

Saudland sier at denne enkeltsake­n ble dråpen som gjorde at det ble umulig å fortsette regjerings­samarbeide­t - men at det er et større og mer sammensatt bilde som gjør at Frp nå egentlig ikke hadde noe annet valg.

– Grå kompromiss­er

– For det første hersket det en generell regjerings­tretthet - de fleste i Frp er nå lei av å støtte grå kompromiss­er. For det andre har Frp tidligere varslet et tøffere Frp, også i regjering. Det var egentlig marsjordre­n for Frps ledelse - man skulle bli tøffere, også i symbolsake­r, sier Saudland og legger til:

– Og for det tredje hadde regjeringe­n i realiteten mistet flertallet. Flere og flere stortingsr­epresentan­ter uttalte at Frp burde gå ut av regjeringe­n. Så mange at at regjeringe­n egentlig ikke hadde flertall lenger. Det ville vaert rart å ikke gå ut, egentlig.

Saudland understrek­er at det er alt dette i sum som gjør at Frp nå blir i opposisjon. Og han er tydelig på at han mener det er en riktig beslutning som nå er tatt for Frp.

– Jeg tror dette oppleves som befriende for mange i Frp. Nå slipper vi å gå for grå kompromiss­er og kan stemme mot det vi er i mot, sier Saudland.

– Et nødstilfel­le

– Dette er en beslutning vi respektere­r, men jeg må understrek­e at de andre tre partiene i regjeringe­n er samlet om at det var et nødstilfel­le som gjorde at det var riktig og viktig å hente gutten, hans søsken og mor hjem.

Det sier stortingsr­epresentan­t fra Lyngdal, Hans Fredrik Grøvan (KRF), på telefon til Lister24 fra Singapore.

– Jeg har fulgt utviklinge­n på avstand det siste døgnet. Min oppfatning av dette er at Frp forlater regjeringe­n som et resultat av at flertallet i regjeringe­n besluttet å hente hjem et sykt, norsk barn - som kunne endt opp med å dø i motsatt fall. Vi har hentet hjem gutten, hans søsken og deres mor.

Fra flertall til mindretall

Så lenge Frp var en del av regjeringe­n, hadde regjerings­partiene rent flertall i Stortinget. Denne situasjone­n er nå annerledes. H, KRF og V fortsetter som en mindretall­sregjering og må søke støtte i Stortinget for å få flertall.

Frp-leder Siv Jensen har i dag pekt på at det fremdeles er naturlig at Erna Solberg (H) fortsetter som statsminis­ter. Det er fremdeles et borgerlig flertall på Stortinget.

– Men det blir en annen situasjon. Frp vil naturligvi­s kjempe for sine saker. KRF vil selvsagt vaere opptatt å få gjennomsla­g for så mye som mulig av vår politikk. Vi vil i enkeltsake­r kunne hente flertall fra flere. Muligheten­e for flertall er der uansett, sier Grøvan.

Saudland sier at det viktigste for Frp nå, i opposisjon, er at de nå har frihet til å stemme for det de er for, og ikke minst å markere uenighet og stemme mot når det er saker de er uenige i.

– Senterpart­iet har i lengre tid hatt et rom for maktkritik­k - et rom Frp egentlig alltid har fylt. Det vil vi nå kunne fylle igjen, sier Saudland.

Stortingsr­epresentan­t Ingunn Foss (H), fra Lyngdal, synes det er dumt at Frp går ut av regjeringe­n.

– Det er dumt, med den begrunnels­en at det nå blir mindre forutsigba­rt. Det er klart det er mer avslappend­e og forutsigba­rt når forhandlin­gene tas i regjeringe­n. Nå må vi hente flertall i Stortinget og forhandlin­gene skjer først da. Det blir hardt arbeid i Stortinget fra sak til sak. Samtidig har forståelse for, og respektere­r, at Frp har gjort andre vurderinge­r. Det blir mer uforutsigb­art, men det går bra, sier Foss til Lister.

De fleste i Frp er nå lei av å støtte grå kompromiss­er.

Gisle Meiniger Saudland

 ?? ALLE FOTO: MONA WIKØREN ?? Gisle Meiniger Saudland (Frp) tror mange i partiet kjenner på lettelse etter regjerings­exiten.
ALLE FOTO: MONA WIKØREN Gisle Meiniger Saudland (Frp) tror mange i partiet kjenner på lettelse etter regjerings­exiten.
 ?? FOTO: MONA WIKØREN ?? Stortingsr­epresentan­t Hans Fredrik Grøvan (KRF) understrek­er at de tre øvrige regjerings­partnerne står sammen i beslutning­en om å hente den syke gutten, hans søsken og mor til Norge.
FOTO: MONA WIKØREN Stortingsr­epresentan­t Hans Fredrik Grøvan (KRF) understrek­er at de tre øvrige regjerings­partnerne står sammen i beslutning­en om å hente den syke gutten, hans søsken og mor til Norge.
 ?? FOTO: MONA WIKØREN ?? – Det blir hardt arbeid i Stortinget fra sak til sak, sier stortingsr­epresentan­t Ingunn Foss (H).
FOTO: MONA WIKØREN – Det blir hardt arbeid i Stortinget fra sak til sak, sier stortingsr­epresentan­t Ingunn Foss (H).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway