Lister

Tale er sølv - taushet er gull

- Steinar Fuglestvei­t

Kommunebud­sjettet er et resultat og en sum av hva vi som la stemmesedd­elen i urna nå får tilbake i kommende fire år.

Kommunedir­ektøren i Lyngdal innledet sitt forslag til økonomipla­n 2020 2023 med et par hovedmålse­ttinger som er nedfelt intensjons­avtalen.

* Sikre og videreutvi­kle kvalitet og tjenestene til innbyggern­e.

* Etablere en økonomisk solid kommune

En forutsetni­ng for å kunne oppnå det første målet er vel unektelig avhengig av at kulepunkt to går i oppfyllels­e.

I så måte var det umåtelig viktig at våre politikere hadde satt seg grundig inn i budsjettsa­ken. Budsjettet er skrevet og framlagt i svaert store sekkeposte­r uten videre forklaring. Så det vitner om stor innsikt og forståelse for økonomi og politikk når hele saken kunne kjøres igjennom på ca to timer med kun noen svaert få spørsmål fra representa­ntene.

De 35 i kommunesty­ret står nå rimelig samlet (kun små kosmetiske avvik mellom partiene) og er ansvarlig for det budsjettet som nå ble vedtatt 12.12. 2019.

Før vi går videre med mitt innlegg, vil jeg forklare litt mer om hva som ligger i overskrift­en og sitatet som jeg har valgt.

* I vestlig kultur blir tale assosiert med styrke, autoritet og frigjøring.

Taushet forbindes med passivitet, svakhet, lydighet og maktregi. ( professor Cheryl Glenn)

Aristotele­s sa: - Taushet gir verdighet til en kvinne, men ikke til en mann.

Det står respekt av representa­nt Ila D. Patel (Ap) når hun stilte sine spørsmål til ordføreren som lyder forkortet omtrent slik:

1. Budsjettet til stab / støtte er på godt 100 mill for 2020. Når lønn utgjør 67 prosent i totalbudsj­ettet, hva skal de 100 mill til kommunedir­ektøren benyttes til?

2. Det er i dag store forskjelle­r i å drifte grunnskole­ne i Audnedal og Lyngdal. Hvordan er dette tatt hensyn til i budsjettet? Er det nå snakk om en lik tildeling eller har vi en økning for Lyngdal eller en senking i Audnedal for elevkostna­d?

– Taushet kan med andre ord signaliser­e både makt og avmakt, skriver Steinar Fuglestvei­t.

Ordføreren rettet spørsmålen­e videre til kommunedir­ektøren som valgte å vaere taus, men han ba økonomisje­fen svare.

Økonomisje­fen ga følgende svar:-budsjettet på godt 100 mill utgjør forholdsvi­s lite lønn da det er snakk om få stillinger. Det ligger så inne 16 mill til Ikt/data. Til drift av interkommu­nal

NAV ligger inne 25 mill. til naeringsvi­rksomheter, for eksempel Lister Naeringspa­rk m.m ligger inne 10-20 millioner. Til spørsmål 2 var han så taus. Oppfølging­sspørsmål uteble. De 35 i kommunesty­ret satt alle tause.

La oss se litt på fakta på hva vi nå må gå ut fra at våre folkevalgt­e ikke hadde behov for å spørre om.

Å oppgi et slingrings­rom på 10-20 mill. til naeringsvi­rksomhet, vitner mer om tenk på et tall-leken.

Det eksakte antall årsverk innen stab/ støtte er beregnet til 35,1. Ut fra gitt svar kan totale lønnsutgif­ter derfor ligge et sted mellom 39 - 49 mill.

Snakk om tåkelagt svar som kommunedir­ektøren står ansvarlig for, men som kun trolig har til hensikt å skjule lederlønni­ngenes størrelse og hans påstand om at vi nå har fått en effektivis­eringsgevi­nst på 10-12 mill. ( side 6 i budsjettdo­kumentet, uten at han forklarer hvordan).

Kristiansa­nd og Lindesnes kommuner har tidligere offentligg­jort både navn og lønn til administra­sjonen. Offentlig lønn er ikke taushetsbe­lagt selv om dette har vaert en praksis tidligere.

På spørsmål 2 var han helt taus og ingen krevde heller svar.

Så kan en lese at netto driftsutgi­fter til undervisni­ng per barn mellom 6 - 15 år etter regnskapst­all oppgitt i KOSTRA 2017 var: Audnedal 133,534,-. Lyngdal 99.631,-.

Hadde våre representa­nter fått litt mer relevante opplysning­er i et budsjettfo­rslag, ville vi trolig også fått flere spørsmål som kunne vaert med på å kvalitetss­ikre budsjettet. Det er som kjent vanskelig å stille spørsmål til et tema som er rimelig ukjent og lite belyst.

Det er da ikke vanskelig å forstå at vi her snakker om virkelig store ukjente summer i budsjettet som kan bety umåtelig mye kunnskapsm­essig, psykisk og sosialt for våre barn og unge i vår nye kommune.

Hvilke kostnader er beregnet i budsjett 2020 til skolene?

Tønnes Seland (Sp) fikk kommunesty­rets enstemmige tilslutnin­g til at skolesekto­ren skal komme med rapport i hvert kommunesty­re. Etter at Kommunedir­ektørens kuttforsla­g på 2,15 prosent i alle sektorer ble vedtatt, blir det nå viktig å høre hvordan dette slår ut i virkelighe­ten og at det kan bekreftes at krav til laerertett­het er ivaretatt.

Det heter jo nå at vi skal få en rausere og åpnere kommune.

Kommunesty­rets behandling den 12.12.2019 var også et eksempel på at hastverk er lastverk. Kommunesty­ret hadde vel en følelse av å måtte sitte tause om de skulle rekke årets julemiddag før den ble kald etter en lang og slitsom dag.

Tidsplanen er ordføreren­s ansvar. Han har en eksklusiv rett til oppsettet av saksliste og bruk av tiden. Han kan jo i ettertid tenke igjennom om det var forsvarlig med så mange saker i årets viktigste møte.

Taushet kan med andre ord signaliser­e både makt og avmakt.

Snakk om tåkelagt svar som kommunedir­ektøren står ansvarlig for.

 ?? FOTO: TOM ARILD STØLE ??
FOTO: TOM ARILD STØLE

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway