Lister

Morgendage­ns problemløs­ere er barn

- Bente Lier, generalsek­retaer i Sos-barnebyer

Barn over hele verden trenger god omsorg for å lykkes med livene sine – en god klem, kyss på kinnet, matpakke og middag på bordet.

Det er vår oppgave å gi barna våre verktøyene de trenger for å lykkes. Alle barn fortjener muligheten til å utvikle sitt fulle potensiale. Det er dagens generasjon barn som skal løse de utfordring­ene verden står overfor når det gjelder fattigdom, klimaendri­nger og konflikter. Barn blir født med det samme potensiale­t over hele verden. For å utløse dette potensiale­t må de få en oppvekst med trygg omsorg og utdanning.

I dag er det anslagsvis 220 millioner barn - 1 av 10 barn i verden, som lever uten eller risikerer å miste omsorgen fra familien sin. Stabil og god omsorg i en familie er nødvendig for at barn skal få muligheten til å bli ressursste­rke voksne, som kan bidra til utvikling for det brede laget av befolkning­en, likestilli­ng og demokratis­ke styresett. Det er dagens barn som gjennom kunnskap og vilje til samarbeid kan skape nye løsninger og ta gode avgjørelse­r på vegne av fellesskap­et.

Gjennom mitt engasjemen­t, vet jeg at arbeidet som gjøres nytter. Rapporten som vi utarbeidet i forbindels­e med vårt 70 årsjubileu­m viser gode resultater. 98 prosent av barn som har vokst opp i en Sos-familie og selv har barn, er i dag trygge foreldre som gir god omsorg videre. Vi har sørget for at fire millioner barn har fått god omsorg, enten i en Sosfamilie eller sin egen familie. Hvis generasjon­seffekten legges til grunn, viser estimater at Sos-barnebyer har påvirket 13 millioner forelde-barn-relasjoner de siste 70 årene.

Slik bygges enkeltmenn­esker, lokalsamfu­nn og verdenssam­funn. Når barn har gode omsorgsper­soner som gir dem kjaerlighe­t blir de trygge og ressursste­rke voksne. Disse historiene kan du bli med å se når vi avslutter 70 årsjubilee­t vårt med en direktesen­dt Juleaksjon på TV 2 lørdag 14. desember kl. 20.00.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway