Lister

Norsk i internasjo­nalt skipsregis­ter

- Med vennlig hilsen Håvard A. L. Hansen, Farsund

Her i Nordsjøen represente­r ikke et norsk flagg nødvendigv­is de verdier folk flest forbinder og verdsetter med det Norske flagget. Her ute er flere skip under et flagg som man kan sammenlign­e med en ulv i fåreklaer.

Jeg har sett utallige artikler og Facebook-innlegg om store flotte skip med norsk flagg i hekken. Nå er det sannelig på tide med en liten forklaring på hva et skip registrert i Norsk internasjo­nalt skips register (NIS) er og hva det betyr.

Den grunnlegge­nde forskjelle­n mellom skip i Nor-registeret og Nis-registeret (ulven i fåreklaer) er knyttet til lønns- og arbeidsvil­kår, fartsområd­ebegrensni­nger og tilgang til nettolønns­ordningen. For det vi sjøfolk mener med ulv i fåreklaer er utseende bedrar. Skipene kan flagge et rent norsk flagg og vaere registret med norsk hjemhavn i baug og hekk, men det betyr ikke at det er et nasjonalit­etskrav knyttet til bemanninge­n om bord. NIS krever kun at skipsfører er Eøs-borger.

Dette kravet om at kaptein er fra EØS kan også fravikes, noe som også forekommer i praksis. Nis-skip kan dermed med loven i hånden bemanne skipet fullt ut med utenlandsk mannskap, hvis de vil.

For Nor-skip (norsk ordinaert skipsregis­ter) er kravet at kapteinen må vaere norsk, Eøs-borger eller ha arbeidstil­latelse for å kunne jobbe i Norge. Det stilles også krav til offiserer på Nor-skip uten norsk kompetanse­sertifikat. De må gjennomfør­e kurs etter norsk maritimt regelverk. Dette kravet stilles ikke til offiserer

❞ Norske lønns- og arbeidsvil­kår i norske farvann og på norsk sokkel nå!

på Nis-skip. NIS er åpen for eiere av alle nasjonalit­eter, mens det i NOR er kreves at eier må vaere norsk eller Eøsperson/selskap.

For oss sjøfolk oppleves derfor bruken av Nis-flagg i norske farvann og norsk sokkel som både utflagging og sosial dumping. Derfor stilles det nå krav fra sjøfolk om at nok er nok.

Norske lønns- og arbeidsvil­kår i norske farvann og på norsk sokkel nå!

 ?? FOTO: PRIVAT ?? – For oss sjøfolk oppleves derfor bruken av Nis-flagg i norske farvann og norsk sokkel som både utflagging og sosial dumping, skriver farsundsma­nnen Håvard A. L. Hansen, som har sendt dette bildet med innlegget sitt.
FOTO: PRIVAT – For oss sjøfolk oppleves derfor bruken av Nis-flagg i norske farvann og norsk sokkel som både utflagging og sosial dumping, skriver farsundsma­nnen Håvard A. L. Hansen, som har sendt dette bildet med innlegget sitt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway