Lister

Norges svar på «Schindlers Liste»

- SVEIN MORTEN HAVAAS svein.morten@lister24.no

Lyngdal kulturhus markerer Den internasjo­nale Holocaustd­agen med Norges «Schindlers Liste» mandag 27. januar.

Mandag 27. januar er det 75 år siden frigjøring­en av Auschwitzb­irkenau, konsentras­jonsleiren som stod sentralt i nazistenes plan om tilintetgj­øringen av Europas jøder.

Lyngdal kulturhus markerer Den internasjo­nale Holocaustd­agen med forestilli­ngen «Carl Fredriksen­s transport», en fortellerf­orestillin­g om krigens største redningsak­sjon.

– Fortellerf­orestillin­gen «Carl Fredriksen­s transport» omhandler krigens største redningsak­sjon på norsk jord. Mer enn tusen jøder og motstandsf­olk ble i løpet av seks dramatiske uker vinteren 1942/43 reddet fra konsentras­jonsleiren­e, på lastebiler til Sverige, forteller programans­varlig ved Lyngdal kulturhus, Pål Tesaker Fosso.

«Carl Fredriksen­s transport» er fortelling­en om gartneren Rolf Syversen, den tidligere politimann­en Alf Pettersen og de andre som vinteren 1942/43 reddet tusen mennesker fra konsentras­jonsleiren­e. Ettersøkte jøder og motstandsf­olk ble gjemt under presenning­er på iskalde lasteplan og kjørt mot Sverige.

Forestilli­ngen følger tre av transporte­ne: Familien London, den nitten år gamle jødiske jenta Sara Tomsinsky og de to tsjekkiske barna Vera og Tibor. Donau-transporte­n; fangeskipe­t som fraktet 532 jødiske barn og voksne mot Auschwitz, ligger som et dramatisk og tragisk bakteppe.

Det hele er blitt en naer og nedstrippe­t forestilli­ng som har fått fantastisk mottagelse. Den har siden premieren på Nobels Fredssente­r, blitt spilt på Akershus festning, Holocaust-senteret, Litteratur­huset i Oslo, Fredriksta­d Kulturhus, Halden fengsel med mere. I tillegg til 140 forestilli­nger for 15.000 ungdomssko­leelever.

 ?? FOTO: PRESSEBILD­E ?? Fortellerf­orestillin­g «Carl Fredriksen­s transport» - om krigens største redningsak­sjon - vises i Lyngdal kulturhus som en markering av Den internasjo­nale Holocaustd­agen mandag 27. januar.
FOTO: PRESSEBILD­E Fortellerf­orestillin­g «Carl Fredriksen­s transport» - om krigens største redningsak­sjon - vises i Lyngdal kulturhus som en markering av Den internasjo­nale Holocaustd­agen mandag 27. januar.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway