Lister

Landbasert oppdrettsa­nlegg får leie større område

Landbasert Akvakultur Norge kan starte prosessen med å søke om konsesjon på oppdrett av matfisk på land på Hausvik, etter at formannska­pet i Lyngdal er positiv til å leie ut areal til selskapet.

- TORREY ENOKSEN

– Vi leier i dag et område på fem mål til oppdrett av rognkjeks. Det vi planlegger å etablere er produksjon av matfisk. I tillegg har vi planer om en utviklings­avdeling. Denne skal plasseres i en hall, som vi må søke byggetilla­telse om. Håpet er at vi kan komme i gang med produksjon­en i løpet av året, men det avhenger av hvor fort myndighete­ne kan behandle konsesjons­søknaden, sier daglig leder Trond Rafoss.

Lang søknadspro­sess

Tre år etter at Mattilsyne­t ga Landbasert Akvakultur Norge tillatelse til oppdrett av rognkjeks som benyttes til bekjempels­e av lakselus, kan det landbasert­e anlegget stå for en ytterliger­e utvidelse innen utgangen av dette året.

I november i fjor ble det kjent at Mattilsyne­t hadde gitt selskapet tillatelse til produksjon av ulike sorter tang og tare fra kar utenfor hallen hvor rognkjeks blir produsert.

Nå kan det bli satsing på matfisk, deriblant torsk. Det avhenger om hvor raskt Mattilsyne­t klarer å behandle søknaden.

– Vi vil gå i gang med å søke om konsesjon for oppdrett av fisk og skalldyr på land så fort det lar seg gjøre. Oppdrett av fisk og skalldyr på land er strengt regulert. Vanligvis bruker konsesjons­myndighete­ne rundt 18 uker på å behandle en søknad. Da vi søkte om oppdrett av tare gikk det over to år før vi fikk svar. Det synes vi er forferdeli­g lang tid, sier Rafoss.

Flere nye arbeidspla­sser

I tillegg til det fem mål store tomten hvor den nye aktivitete­n kan etableres, har politikern­e i Lyngdal også signaliser­t at selskapet kan få opsjon på ytterliger­e 20 mål til fremtidig utvidelse.

Landbasert Akvakultur Norge har i dag sju ansatte, i tillegg til innleid arbeidskra­ft.

– Med økt aktivitet som vi bygger opp stein for stein, har vi snart ti årsverk på Hausvik.

 ?? ?? Daglig leder i Landbasert Akvakultur Norge AS, Trond Rafoss, sier selskapet vil satse på oppdrett av nye arter og produkter, deriblant matfisk.
Daglig leder i Landbasert Akvakultur Norge AS, Trond Rafoss, sier selskapet vil satse på oppdrett av nye arter og produkter, deriblant matfisk.
 ?? ?? I mars 2017 ble den første produksjon­shallen for rognkjekks montert på Hausvik. Landbasert Akvakultur Norge AS får nå leid ytterliger­e fem mål til oppdrett av matfisk på land.
I mars 2017 ble den første produksjon­shallen for rognkjekks montert på Hausvik. Landbasert Akvakultur Norge AS får nå leid ytterliger­e fem mål til oppdrett av matfisk på land.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway