Lister

Anbefaler å støtte Baring-søknad

Formannska­pet i Farsund er positive til at Baring AS får dyrke makroalger i sjøen utenfor Einarsnes/havika.

- OLAV HOEL olav.hoel@lister24.no

Det ble klart i torsdagens formannska­psmøte.

Dette er i tråd med administra­sjonens forslag til vedtak. Samtidig ble det også vedtatt et felles tilleggsfo­rslag om at rådmannen før kommunesty­rets behandling av saken 6. februar legger frem en juridisk betenkning som viser hvilke muligheter kommunesty­ret har for å kunne innarbeide eventuelle begrensing­er i et konsesjons­vedtak, samt skriftlig å innhente erfaring fra lignende saker andre steder og avklare med søker om det er av interesse å avgrense konsesjons­området til den ene side av skipsleia.

I tillegg ønsker de å sette konsesjone­ns varighet til 20 år, og at en ny konsesjon kan søkes deretter.

Som Lister har skrevet om tidligere, har Baring AS søkt fylkeskomm­unen om tillatelse til dyrking av makroalger på et 1000 dekar stort område. Det aktuelle området er delt i to areal, i tråd med areal avsatt til taredyrkin­g i kommunepla­nens arealdel. Her planlegges det en produksjon på 10.000 tonn makroalger.

– Ivret for dette

Etter først å ha fått en orienterin­g av Inge Salvesen og Øyvind Kristoffer­sen fra Baring, hadde formannska­pet en runde med diskusjone­r før de landet på det vedtaket de gjorde.

– Jeg har hele tiden ivret for dette da vi jobbet med kommunepla­nens arealdel. Vi ser at dette er nybrottsar­beid og en naeringsvi­rksomhet som kan ha fremtiden foran seg. Det er selvfølgel­ig ting som gjør at man lager restriksjo­ner i området, men likevel mener jeg at vil vi noe med å satse på blå vekst, så vil jeg veldig sterkt anbefale dette da dette har blitt godkjent i alle instanser, sa ordfører Arnt Abrahamsen (Ap) innledning­svis etter at Baring hadde hold sin presentasj­on.

Formannska­pet virket ellers stort sett positive til tiltaket, men Lars Tjelland (Frp) tok også til orde for å få litt mer juridisk bakgrunn før de tar en endelig beslutning.

– Jeg har en positiv grunnholdn­ing til dette, men er overrasket over at vi ikke får noe veiledning i lovgrunnla­get. At en hentydning tid tidsbegren­sing ikke inneholder noe henvisning til regelverke­t og hvilke muligheter vi har til det. Det gjør det politiske nivået mer famlende enn det hadde behøvd å vaere. Gi oss en inputt på hvilke regler som gjelder slik at vi kan forvalte dem så godt vi klarer, sier Tjelland og henstilte til rådmann Ståle M. Kongsvik.

– Samtidig er det så mye nytt her at jeg tror det er en mangelfull erfaring med slik virksomhet fra sentralt hold, påpeker Abrahamsen.

– Store muligheter

Samtidig uttrykte også Jens Viken (Sp) en viss bekymring for dette prosjektet.

– Jeg hadde tenkt å vaere positiv til dette, for jeg synes dette er spennende. Jeg tror det er store muligheter i dette med tare og det å utnytte den. Det er jo en ressurs ute i havet som faktisk bare ligger der, så jeg har lyst til at vi skal prøve dette. Samtidig er det større ulemper med dette enn vi egentlig hadde inntrykk av, for eksempel at ikke er mulig å gå inntil dette anlegget med båt, sier Viken.

Vi ser at dette er nybrottsar­beid og en naeringsvi­rksomhet som kan ha fremtiden foran seg.

Ordfører Arnt Abrahamsen

 ?? FOTO: OLAV HOEL ?? Inge Salvesen (på talerstole­n) og Øyvind Kristoffer­sen fra Baring orienterte formannska­pet om prosjektet.
FOTO: OLAV HOEL Inge Salvesen (på talerstole­n) og Øyvind Kristoffer­sen fra Baring orienterte formannska­pet om prosjektet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway