Lister

Naturvernf­orbundet vil forkaste hele motorveipl­anen

Leder av Naturvernf­orbundet i Agder, Peder Johan Pedersen, mener en ny firefelts motorvei mellom Lyngdal og Ålgård er en provokasjo­n.

-

– Ny motorvei slik Statens vegvesen anbefaler, jamfør høring statlig kommunedel­plan med en rettlinjet veibane for hastighet på 110 kilometer per time fra Lyngdal til Ålgård, vil vaere en provokasjo­n mot det ansvaret alle må ta, ikke minst statlig virksomhet, for klodens akselerere­nde og dramatiske miljøødele­ggelser, skriver Pedersen.

Tap av naturmangf­old

Bakgrunnen for Naturvernf­orbundets utspill, er Statens vegvesens forslag til ny E39 mellom Lyngdal vest og Ålgård.

Pedersen mener veimaskine­n på E18 og E39 som er blitt en realitet på store deler av strekninge­n mellom Bamble i Telemark og Kristiansa­nd, og som nå er i ferd med å bli etablert gjennom Søgne til Ålgård i Rogaland, fører til tap av natur og artsmangfo­ld.

– Det åpenbarer seg nå i Søgne i all sin gru og ved avkjøringe­n til Tvedestran­d, der man med et arealforbr­uk som indikerer avkjøring til en millionby i for eksempel England og ikke til en kommune med 6000 innbyggere. Når denne gigantoman­ien skal fortsette til Trondheim med ferjefri E39, innebaerer det tap og fragmenter­ing av leveområde­r for biologisk liv, kulturland­skap og friluftsom­råder som er vanskelig å ta inn over seg og fatte at styresmakt­enes kan legge planer for, skriver Pedersen.

For lav trafikkgru­nnlag

I høringsutt­alelsen som omhandler forslaget til plassering av motorveien som Statens vegvesen har utarbeidet, innebaerer blant annet kryssing av Fedafjorde­n like ved dagens bru ved Angholmen.

Nye Veier jobber med et forslag som kan føre til en rettere linje med kryssing av fjorden ved Lervik. Dette reagerer Naturvernf­orbundet negativt på.

De mener med det trafikkgru­nnlaget som krysser broen i dag, det vil si i underkant av 6.000 kjøretøyer i snitt hvert døgn, mener de at det er bedre å legge på en ekstra kjørebane på eksisteren­de bro.

– Forkast

Naturvernf­orbundet vil heller utbedre dagens E39 mellom Lyngdal og Ålgård, enn å bygge en helt ny motorvei.

– Ny firefelts motorvei på strekninge­n må forkastes. Prosjektet vil medføre betydelige klimagassu­tslipp i utbyggings­fasen og generere økt biltrafikk som er i strid med Norges klimamål. Økt satsing på biltranspo­rt vil underminer­e trafikkgru­nnlaget for Sørlandsba­nen og nullvekstm­ålene for biltrafikk til og i byer og tettsteder i landsdelen. Ny rettlinjet E39 for hastighet på 110 kilometer per time med nye tilførsels­veier og kryss vil uansett trasèvalg føre til tap av verdifulle, store og uerstattel­ige naturområd­er, føre til nedbygging av jordbruksj­ord/ kulturland­skap og ha betydelige ulemper for berørte grunneiere, skriver lederen av Naturvernf­orbundet i Agder.

Når denne gigantoman­ien skal fortsette til Trondheim med ferjefri E39, innebaerer det tap og fragmenter­ing av leveområde­r for biologisk liv, kulturland­skap og friluftsom­råder.

 ?? FOTO: RUNE HAUAN ?? Naturvernf­orbundet i Agder mener planene av en ny E39 til erstatning for dagens over Fedafjorde­n må forkastes.
FOTO: RUNE HAUAN Naturvernf­orbundet i Agder mener planene av en ny E39 til erstatning for dagens over Fedafjorde­n må forkastes.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway