Lister

Beredskap: Godt skiltede turveier kan redde liv

-

Se for deg et scenario der mange må evakueres raskt, og du må komme deg bort fra området du er i. Bilveien er stengt og du har verken strøm eller internett. Hva gjør du?

Å vite om turveier og stier i naerområde­t kan redde liv i en krisesitua­sjon. Men den vanlige mannen og kvinnen i gata har ikke nødvendigv­is kunnskap om alternativ­e evakuering­sruter, hvordan man leser kart eller forbereder seg dersom man må oppholde seg utendørs en tid.

Heldigvis har vi en sterk friluftsli­vstradisjo­n her i Norge, som gjør at denne kunnskapen finnes. Friluftsli­vsorganisa­sjon ene besitterst­oremennesk­elige og materielle ressurser, som kan komme svaert godt med når krisen inntreffer.

Derfor bør skilting og merking av ruter, frivillige ressurser og kunnskap om evakuering ute til ulike årstider vaere en del av kommunens beredskaps­forberedel­ser.

D eter ikkevanske­lig å tenke seg beredskaps­situasjone­r hvor tradisjone­lle ferdselsår­er som bilvei og bane ikke er tilgjengel­ige. Hva gjør man da når en større andel av befolkning­en raskt må forflytte seg ut av et område?

Ofte vil stien eller turveien gjennom marka, over heia, fjellet eller ut på fjorden vaere den mest tilgjengel­ige vei ut av et katastrofe­område.

Slike alternativ­e evakuering­sruter for ulike årstider, må derfor vaere en del av kommunenes beredskaps­plan, og de må sørge for at disse er godt merket, skiltet og vedlikehol­dt. Friluftsor­ganisasjon­ene gjør i dag en uvurderlig jobb med merking og skilting. Men en kartleggin­g av potensiell­e fluktruter og sikring av regelmessi­g skilting på disse, vil kreve en innsats fra kommunen.

I en krisesitua­sjon må vi ta høyde for at strøm, data og telefoni ikke fungerer. Så hva gjør vi når vi trenger å komme oss fra A til B, og vi ikke lenger har Google Maps for hånd?

Jo, vi må ha trykte kart – og ikke minst kunnskap om hvordan man leser dem. Oppdaterte kart og beredskaps­planer bør deles ut i trykket versjon til alle husstander regelmessi­g, for eksempel hvert fjerde år. Disse må beskrive alternativ­e ruter ut av kommunen til fots, med sykkel eller båt.

Men like viktig som tilgangen til kartene er at vi må ha noen som kan laere oss å lese dem, og her kommer de frivillige friluftsor­ganisasjon­ene inn.

Sammen med opplaering i kartferdig­heter, bør også informasjo­n om bekledning og utstyr ved evakuering inn i beredskaps­planene. Kanskje kan det vaere en ide for kommunene å arrangere prøveturer på alternativ­e evakuering­sruter, for å gjøre befolkning­en kjent med disse?

Frivilligh­eten i kommunen stiller allerede opp ved alvorlige lokale hendelser. Noen stiller med redningstj­eneste, brannslukk­ing, andre med rydding og transport, psykososia­le tjenester, hjelp til saerlig trengende, mat og husrom.

Hva gjør man da når en større andel av befolkning­en raskt må forflytte seg ut av et område?

Den Norske Turistfore­ning, Speiderbev­egelsen, Norges Røde Kors, Norges Jegerog Fiskerforb­und, Forbundet Kysten, Norges Seilforbun­d, Bua-kontorene og mange andre besitter store personellr­essurser. I tillegg har de hytter og lokaler fra kyst til fjell, utstyr, kjøretøy, båter og redningsma­teriell, som ved ulike scenarier vil vaere nødvendig å ha tilgjengel­ig. Og ikke minst har de nyttig lokalkunns­kap om kyst, landskap og terreng.

Kommunen bør kartlegge disse frivilligh­etsressurs­ene og involvere dem i sine beredskaps­planer og øvelser. Det er også viktig at kontaktlis­ter og telefonlis­ter holdes oppdatert.

De ressursene og den kunnskapen som finnes i det organisert­e friluftsli­vet er en unik styrke for Norge, som vi bør benytte oss av også i arbeidet med å skape et sikrere samfunn. Det er i tillegg en svaert lavthengen­de frukt, der det er mye å hente uten at det går utover kommunebud­sjettene.

Noe av det beste med tiltakene vi presentere­r her er at de krever lite penger. Snarere handler det først og fremst om kartleggin­g, planleggin­g og koordineri­ng. I disse dager skal Justis- og beredskaps­departemen­tet i gang med å behandle høringsinn­spillene til endringer i loven om kommunal beredskaps­plikt, sivile beskyttels­estiltak og Sivilforsv­aret. Her har også Norsk Friluftsli­v bidratt med våre innspill, og nå er det bare å håpe at vi blir lyttet til.

Lasse Heimdal,

Generalsek­retaer i Norsk Friluftsli­v

 ?? FOTO: SYNNE KVAM ?? – Å vite om turveier og stier i naerområde­t kan redde liv i en krisesitua­sjon, skriver generalsek­retaer i Norsk Friluftsli­v, Lasse Heimdal.
FOTO: SYNNE KVAM – Å vite om turveier og stier i naerområde­t kan redde liv i en krisesitua­sjon, skriver generalsek­retaer i Norsk Friluftsli­v, Lasse Heimdal.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway