Lister

Når staten ødelegger en familie…

-

Endelig har den nådd Dagsrevyen, saka om firebarnsm­ora Yasmin Kristensen som blir utvist etter 19 år i Norge, og dermed tvunget til atskillels­e fra sine barn og sin norske mann i minimum to år. Det er bra at nordmenn flest får vite hvilke følger det kan få når våre øverste myndighete­r stirrer seg blinde på lovverk og regler. Vi er mange lokalt i Lyngdal som i det lengste har håpet og trodd at menneskeli­ge hensyn ville trumfe en kald og rigid lovanvende­lse. Slik gikk det da også i lagmannsre­tten, men staten mente at innvandrin­gsregulere­nde hensyn teller mer enn det faktum at fire barn i praksis blir straffet for en feil deres mor har begått, da hun har snakket usant om sitt opprinnels­esland. Staten anket, og det ubegripeli­ge skjer, vår høyeste rettsinsta­ns dømmer ei mor til å forlate sine mindreårig­e barn.

Hvordan henger dette sammen med hvordan vi ellers ønsker at samfunnet skal ta vare på sine borgere? Barneverne­t, for eksempel, har som rettesnor at man bare skal skille barn og foreldre hvis det er tydelig at daglig samvaer med mor/ far er skadelig for barnet. Man anerkjenne­r

Det må finnes måter å straffe på som ikke går ut over barna i den grad det her har blitt gjort.

at båndet mellom barn og foreldre normalt er så grunnlegge­nde at det ikke skal brytes.

Maud Angelica sin tale i sin fars begravelse har med rette fått mye ros. Hun våger å snakke åpent om at for noen kan livets byrder bli altfor tunge å baere, og da er det viktig med støtte og hjelp. Det er stor enighet om betydninge­n av et godt psykiatris­k helsetilbu­d. Men noen ganger er det fare for at staten selv skaper store psykiatris­ke hjelpebeho­v. Å skille små barn fra deres mor er et utrolig stort ansvar å ta, det er et risikopros­jekt av dimensjone­r. For mora vil det normalt vaere traumatisk, med fare for etterfølge­nde posttrauma­tisk stress-syndrom. At vår øverste domstol kan uttale at de ikke kan se at barna vil bli utsatt for «uvanlig store belastning­er» ved å skilles fra mor i to år, er helt utrolig, og ikke en rettsstat verdig. Men nå har Høyesteret­t talt, og det finnes ingen nåde.

Når staten selv (for eksempel NAV), eller politikere i sterke posisjoner, begår feil som i stor grad går ut over livskvalit­eten til vanlige borgere, da er kanskje nåden lettere tilgjengel­ig? Yasmin har jobbet og betalt skatt så lenge hun hadde mulighet for det, og har ikke gjort noe som har skadet andre. Det må finnes måter å straffe på som ikke går ut over barna i den grad det her har blitt gjort. Det er bra at barne- og familiemin­isteren vil jobbe for at regelverke­t forandres. Det bør skje fort! Men det må uansett vaere mulig å bruke sunn fornuft og menneskeli­g skjønn når regler skal anvendes!

Audhild og Tor Svein Sandnes, Anne Helene og Yngve M. Knudsen, Berit E. og Harald Storaker,

Jorunn og Ole Th. Moen,

Liv F. og Ivar Damman,

Brita Aas og Kåre Nilsen,

Norunn og Dag Helgestad, Gunnlaug og Martin Byberg,

Greta og Bent A. Seland

 ?? FOTO: TORREY ENOKSEN ?? Det må finnes måter å straffe på som ikke går ut over barna i den grad det her har blitt gjort, mener leserskrib­entene fra Lyngdal om Yasmin-saken.
FOTO: TORREY ENOKSEN Det må finnes måter å straffe på som ikke går ut over barna i den grad det her har blitt gjort, mener leserskrib­entene fra Lyngdal om Yasmin-saken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway