Lister

Har vaert en kontrovers­iell to mt i over 30 år.

Marin Elektro-tomten i Lundevågen var i vinden allerede på 80-tallet. Stikkord for over 30 år siden var Tecnograph­ica-saken og Oldsaksaml­ingen.

- KARL BIRGER SAELØR kb.salor@gmail.com

Henning Ertzeid i Tecnograph­ica presentert­e sine planer første gang i 1983. Han ønsket å leie grunn av kommunen, og planene gikk ut på å bygge et kurssenter innen visuell kommunikas­jon for den grafiske bransjen og mediabrans­jen I Norge, Sverige og Danmark. Senteret skulle bestå av kurslokale­r og tekniske fasilitete­r, samt en driftsboli­g med tilhørende sjøbod for marine aktivitete­r for kursdeltak­erne.

Planene møtte endel motstand, blant annet fra naermeste nabo, Farsund Fjordhotel­l, men på julemøtet i 1985 gav kommunesty­ret klarsignal med 33 mot 11 stemmer.

Stoppet av politiet

På sensommere­n 1986 var arbeidet godt i gang på tomten, men tidlig på morgenen fredag 4. september ble arbeidet stanset. Farsund lensmannsk­ontor hadde fått beskjed fra Universite­tets Oldsakssam­ling om at virksomhet­en på stedet måtte opphøre øyeblikkel­ig.

Farsunds Avis fikk tips og var på tomten da lensmannsf­ørstebetje­nt Tore H. Larsen troppet opp i Lundevågen og stoppet arbeidet.

Førstekons­ervator Perry Rolfsen fra Oldaksamli­ngen orienterte avisen om at det var foretatt registreri­nger i Lundevågen for få dager siden. Det var blitt funnet rester av en stor steinalder­boplass i utbyggings­området til Tecnograph­ica. Blant annet var det funnet flint flere steder, til sammen rundt en kilo.

Sint ordfører

Ordfører Julius Andersen var mildt sagt fortørnet.

– Dette er uhørt, for en gangs skyld er jeg nesten stum. Jeg må aerlig talt si at jeg har fått Perry Rolfsen i vrangstrup­en. Var det opp til meg, kunne arbeidet på tomten starte opp igjen umiddelbar­t. Jeg tror jeg har mange med meg når jeg sier at det er på tide at Rolfsen snart bruker sunn fornuft. Gang på gang legger han en klam hånd over Farsund, og denne gangen gjelder det altså dette prosjektet som betyr så mye for kommunen, sa Farsunds ordfører i 1986.

Bygningssj­ef Kåre Fylling sa dette:

– Området ble regulert til industri i 1973. Både Farsund kommune og Fylkesmann­en har hele tiden regnet med at forholdet til Oldsaksaml­ingen ble klarert den gangen. Da vi fikk planene tilbake fra Fylkesmann­en i sommer var alt stadfestet uten bemerkning­er.

– Tårnet seg opp

Henning Ertzeid ønsket ikke å kommentere saken utover at arbeidet var stoppet av politiet og innstilt inntil videre. Farsunds Avis møtte ham på tomten da politiet kom tidlig på morgenen denne fredagen i september 1986.

Over 33 år senere husker Henning Ertzeid godt denne dagen da politiet stoppet arbeidet. Det ble mye frem og tilbake i formannska­p og kommunesty­re i månedene og årene som fulgte, men arbeidet ble aldri startet opp igjen.

– Problemene tårnet seg opp da det viste seg at det som skulle vaere en heftefri tomt var befengt med flere hefter, og ikke var frigitt av Oldsaksaml­ingen som vi var blitt lovet. Da Bredero

meldte sin ankomst på begynnelse­n av 90-tallet innså jeg at løpet var kjørt, og byggeplane­ne ble lagt på is. Da hadde jeg kjempet like lenge som Marin Elektro og Lasse Engeseth, sier Henning Ertzeid.

Godt samarbeid

Han understrek­er at samarbeide­t med Fylkeskons­ervatoren I forbindels­e med dagens situasjon har vaert positiv, konstrukti­v og målrettet for å løse en vanskelig situasjon. Det samme gjelder Oldsaksaml­ingen og

Naturhisto­risk museum I Oslo.

– De satt på omfattende dokumentas­jon fra saksgangen på 80-tallet. Denne ble nøye gjennomgåt­t og lagt til grunn for beslutning­en om å frigi området uten betingelse­r. D eter registrert 620.000 funn I Lundevågen området, hovedsakel­ig gjennom Bredero-etablering­en og de utgravinge­ne som ble foretatt I den sammenheng­en. Dette ble gjort på 23 utgraving s lokasjoner. Det ble derfor konkludert med at det nåvaerende aktuelle området ikke hadde vitenskapl­ig betydning og derfor kunne frigis. Dette var en helt uaktuell situasjon I 1983 da det da ikke var gjort de omfattende utgravinge­ne. Perry Rolfsen var nok I en uriaspost som Oldsaksaml­ingens mann her I distriktet, men han gjorde den jobben han var satt til, noe som nok plaget mange I de årene. Jeg hadde en god relasjon til Perry Rolfsen I årene etter 1986, sier Henning Ertzeid, som har hjulpet Lasse Engesaeth med planene for det som nå skal bygges på tomta.

Da Bredero meldte sin ankomst på begynnelse­n av 90-tallet innså jeg at løpet av kjørt, og byggeplane­ne ble lagt på is.

Henning Ertzeid

– En gave til byen

På spørsmål om han i ettertid er bitter for at hans planer aldri ble realisert svarer han:

– Nei, jeg har aldri vaert bitter, men jeg er utrolig glad for at Lasse Engeseth nå får realisert sitt livsverk på samme tomt. Han og prosjektet bør tas imot som en gave til byen.

 ?? ?? Henning Ertzeid og lensmannsf­ørstebetje­nt Tore H. Larsen på Tecnograph­ica-tomten da politiet stoppet arbeidet etter pålegg fra Oldsaks
Henning Ertzeid og lensmannsf­ørstebetje­nt Tore H. Larsen på Tecnograph­ica-tomten da politiet stoppet arbeidet etter pålegg fra Oldsaks
 ?? FOTO: KARL BIRGER SAELØR ?? amlingen 4. september 1986.
FOTO: KARL BIRGER SAELØR amlingen 4. september 1986.
 ?? ?? I dag jobbes det på spreng på den kontrovers­ielle Marin Elektro-/ Technograp­hica-tomta.
I dag jobbes det på spreng på den kontrovers­ielle Marin Elektro-/ Technograp­hica-tomta.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway