Lister

Takker for seg etter 25 år i rektorstol­en

Etter 40 år i skoleverke­t, hvorav de 25 siste årene som rektor ved Kvås skole, går Reidar Brådland (64) av med AFP fra 1. august.

- OLAV HOEL olav.hoel@lister24.no

Jeg har brukt høsten til å tenke gjennom dette. Jobben er nokså krevende med mange ting man skal gjøre og vaere ajour med, så jeg fant ut at jeg ville gi meg mens helsa er god slik at jeg kan få noen gode år som pensjonist. Samtidig har jeg trivdes utrolig godt i jobben, sier Brådland.

Brådland, som opprinneli­g kommer fra Høyland i Kvås, startet på laererutda­nningen i 1976, og i 1980 begynte han å jobbe som laerer ved Røynestad skole på Storekvina i Kvinesdal.

– På den skolen var jeg på i tre år før Vesterdale­n skole stod klar i 1983. Der jobbet jeg frem til 1993. Etter 13 år som laerer i Kvinesdal dukket det opp en ledig stilling her ved Kvås skole som jeg søkte på. Etter å ha jobbet som vanlig laerer her i to år, ble det lyst ut et vikariat som rektor ved skolen her, noe jeg tenkte kunne vaert greit å prøve, noe jeg også fikk mulighet til. Senere, da denne stillingen skulle gjøres permanent, så var jeg veldig i tvil om jeg skulle søke på den. Jeg husker ennå hva skolesjefe­n den gang sa til meg, nemlig «hvis du kan tygge graut, så klarer du den jobben også». Det endte med at jeg søkte og fikk jobben, og siden da har jeg hatt denne jobben. I løpet av disse årene har jeg også erfart at god kommunikas­jon er et sentralt element for at det skal fungere, sier Brådland.

TIDLIGERE HAR også faren hans, Georg Brådland, jobbet som rektor ved skolen i 20 år, selv om det riktignok var noen rektorer mellom far og sønn. Det at Brådland skulle gå i farens fotspor var derimot ingen selvfølge.

– Det stor mellom to ting. Matematikk og tall har alltid interesser­t meg, så det stod mellom å utdanne meg innenfor økonomi og kanskje jobbe i en bank. Ellers var jeg fascinert av laereryrke­t. Faren min ville derimot ikke legge seg opp i valget mitt, og sa at det måtte jeg bestemme selv. Etter et år i militaeret, ble det derimot til at jeg begynte på laererskol­en, sier Brådland.

– Hva var det som gjorde at du gikk for laereryrke­t?

– Det som gjorde at jeg ville satse på laereryrke­t var at jeg var fascinert av det å stå foran en klasse og undervise, samtidig som jeg var interesser­t i å jobbe med barn. Jeg synes det så givende ut. Selv om

Det krever veldig mye, men det er samtidig et kjempevikt­ig arbeid. For har ikke et barn det trygt og godt på skolen, så laerer de heller ikke noe.

Reidar Brådland

jeg har vaert rektor i de siste 25 årene, så har jeg også hatt noen timer som laerer og steppet inn ved behov, sier Brådland.

I løpet av disse 40 årene i laereryrke­t har det naturlig nok vaert visse endringer.

– Det har vaert en veldig utvikling i skolen. Da jeg begynte som laerer gikk det mye i å bare laere dem fag, samt matematikk, språk og lesing. I dag er det også fag, med det er også andre ting du må ta tak i. I dag er det blant annet mye fokus på at elevene skal ha et trygt og godt skolemiljø. Det krever veldig mye, men det er samtidig et kjempevikt­ig arbeid. For har ikke et barn det trygt og godt på skolen, så laerer de heller ikke noe. Selv om vi fortsatt skal laere dem fag, skal vi også laere dem til å bli gangs mennesker, sier Brådland.

– Er det noen temaer som engasjerer deg spesielt?

– Jeg har alltid sagt til laererne litt på fleip at jeg ikke skal slutte som rektor før gang- og sykkelveie­n er på plass. Det var kanskje litt flåsete sagt, men det mest gledelige som har skjedd er å se at gravingen er igang. Jeg vet ikke om den blir ferdig til jeg går av, selv om planen er at den skal vaere ferdig til skolestart i august. Det er uansett stort å se at den er på gang for å gi barna en sikker vei til skolen og fritidsakt­iviteter, sier Brådland.

SELV OM HAN fra 1. august går av med pensjon, så kommer han ikke til å legge seg på latsiden av den grunn.

– Kona mi ønsker et nytt kjøkken, så noe av det første jeg skal gjøre når jeg blir pensjonist blir å ordne det. Jeg mangler også en garasje på den gården jeg bor på, så jeg tenker å kanskje bygge en garasje i den ene låven, sier Brådland.

Selv om han ikke vil beskrive seg selv som en idrettsman­n, legger han ikke skjul på at han er glad i å vaere i bevegelse, både hjemme på gården han bor på i Kvås og ellers ute i naturen. Han er også med i en lokal joggegrupp­e i Kvås, og har blant annet deltatt på halvmarato­n.

I tillegg trives han godt med å gå på ski, og har blant annet deltatt på Hovden Tour.

– Det synes jeg er et greit ski-løp, for det er ikke bare for eliten, men også for slike som meg. Tidligere har jeg gått en løype på to mil, men i fjor begynte jeg å gå fire mil. Får jeg trent litt på snø, så satser jeg på å gå den i år også, sier Brådland.

MED EN CAMPINGVOG­N stående på Hovden, blir det naturlig nok en del turer opp dit for familien Brådland.

– Vi liker godt å gå på ski, og trives godt med å reise opp dit. Når jeg blir pensjonist, så blir det fint når søndagskve­lden kommer og de andre må reise ned for å gå på jobb, så kan jeg bli vaerende et par dager til, sier Brådland. – Hva liker du ellers å gjøre på fritiden?

– I tillegg til joggingen i Kvås jogg, så har jeg også vaert med i en del kristent arbeid. Ellers liker jeg veldig godt å se på vinterspor­t, hvor favoritten er skøyteløp, noe jeg alltid har vaert interesser­t i. Jeg har aldri vaert i Vikingskip­et, men nå når jeg blir pensjonist, så skal jeg opp og få med meg enten VM eller EM der. Ellers liker jeg å se skiskyting og hopp. Når det gjelder fotball, så bryr jeg meg ingenting om engelsk fotball, men jeg kommer nok til å dra inn på noen Start-kamper, sier Brådland. – Hvordan ser en perfekt dag ut for deg?

– På jobb så er det at alle er på jobb slik at jeg ikke trenger å hente inn vikarer, får gode tilbakemel­dinger, får sagt positive ting til ansatte om jobben de gjør, elever som gir uttrykk for trivsel, er snille med hverandre og backer hverandre opp og laerere som kommer og sier at de har hatt en god dag eller en god time i en klasse. På en fridag hjemme er det en perfekt dag når jeg står opp før de andre, legger i ovnen, sette på kaffen og sitte med en kaffekopp og se på flammene i ovnen og sitte med en Sudoku. Etterhvert kommer kona ned og vi spiser en god frokost sammen før det er ut og gjøre forskjelli­ge ting, som for eksempel å ta med motorsaga og sage ned noen traer på heia på vinteren, starte opp traktoren eller vaske bilen. Jeg er en type som må ha noe å gjøre i løpet av en dag, sier Brådland.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway