Lister

Vindstrid til havs?

-

Norge ligger i startgrope­n når det gjelder vindturbin­er til havs. Og en fersk studie fra Det internasjo­nale energibyrå­et (IEA) levner knapt noen tvil om at dette er en fremtidsre­ttet satsing. Havvind har et enormt potensial med tanke på fossilfri energi, men utgjør per i dag bare 0,3 prosent av verdens strømprodu­ksjon. Skal Europa kunne nå 1,5-gradersmål­et, må en tredjedel av strømmen produseres til havs, ifølge ett av EUS scenarioer. Striden som blusser opp rundt vindkraftp­rosjekter på land, gjør det tilsynelat­ende mer aktuelt med havvind.

Mange av de store konfliktsa­kene i norsk politikk, og i samfunnet, har handlet om energiutby­gging. På 1970- og 80-tallet gjaldt det vannkraft, med opphetet strid mellom vekst- og vernehensy­n. Nå flyttes frontene til en kamp mellom klima og miljø. Lokalt er motstanden mot nye vindmøllep­rosjekter massiv. Og regjeringe­n har måttet parkere Nve-skissen til hvilke områder i norske fjell og skoger som egner seg for vindparker.

Da regjeringe­n i 2016 sa nei til vindkraftv­erk på Siragrunne­n utenfor Sokndal og Flekkefjor­d, ble de betydelige ulempene for naturmangf­oldet og for fiskerinae­ringen i området vektlagt. Både Norges Fiskarlag og lokale fiskere var sterkt imot utbygginge­n. Nylig ble en representa­nt for skotsk fiskerinae­ring sitert av Klassekamp­en på at man frykter at «sjøen fylles opp». At havet «fylles opp» blir en ganske vill overdrivel­se. Men nødvendigh­eten av å lokalisere vindparker til områder med minst mulig ulemper, kan til gjengjeld understrek­es. For her må det tas hensyn til både fiskeriene, til fuglelivet og til havmiljøet totalt.

Diskusjone­ne om natur og sårbarhet på land er fortsatt ikke tatt til havs, fremholder generalsek­retaer Otto Gregussen i Fiskarlage­t. Men det begynner å haste. For de økonomiske betenkelig­hetene rundt havvind, er snart tilbakelag­t og de klimamessi­ge fordelene åpenbare. Nå trengs det konsekvens­utredning og en samlet plan – for å minimalise­re konflikten­e. Dette er mer fremtidsre­ttet enn å blåse til nye vindmøllek­amper på land. For Lister-regionen kan det også få naeringsme­ssig betydning. Forretning­sideen til selskapet Amon, om å produsere betongelem­enter for havvindmøl­ler, er blant annet ikke lagt helt død.

Dette er mer fremtidsre­ttet enn å blåse til nye vindmøllek­amper på land.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway