Lister

Utsetter og starter rettssaken på nytt

Rettssaken mot en ung mann fra vest i Agder, som er tiltalt for å ha voldtatt og hatt seksuell omgang med flere mindreårig­e jenter, må startes på nytt.

- JULIE JOHANSEN julie.johansen@pmsor.no

Rettssaken mot mannen startet i Lister tingrett mandag, men ble avbrutt onsdag. Tiltalte møtte ikke i retten denne dagen. Han skal ha hatt gyldig fravaer.

– Saken er utsatt. Den vil bli berammet på nytt, uten at jeg i dag kan si når det blir, sier statsadvok­at og aktor i saken, Jan Tallaksen til Lister.

Årsaken som ligger bak avgjørelse­n er sykdom.

Under 16 år

Den unge mannen var tidligere tiltalt for to brudd av den såkalte voldtektsp­aragrafen - paragraf 292 i straffelov­en mot én av jentene, men så sent som i januar har en annen av jentene forklart i nye avhør at også hun skal ha blitt voldtatt.

Dermed er mannen nå tiltalt for fire tilfeller av voldtekter mot to jenter. To av tilfellene gjelder voldtekt mot barn under 16 år.

– Det er to veldig alvorlige tiltaler for voldtekt. Det handler om fem jenter under 16 år, det er da du er mest sårbar i utviklinge­n, sier Anne Rita Meberg, som er bistandsad­vokaten til alle fem jentene.

Erkjenner ikke straffesky­ld

Mandag, da rettssaken startet opp, erkjente mannen seg skyldig på kun ett av tiltalepun­ktene - Straffelov­en paragraf 302; for å hatt seksuell omgang med barn mellom 14 og 16 år.

Statsadvok­at Jan Tallaksen er aktor i saken og ser alvorlig på hendelsene som blir forklart i tingretten mandag.

– Strafferam­men på voldtekten slik den står nå i tiltalebes­lutningen er på 15 år, forklarer han.

Ble utnyttet

– Alle jentene er sårbare i utgangspun­ktet. De er i en fase der de er redde, de tør ikke si ifra, de blir utnytta. Jeg vil påstå at de blir utnytta som unge av en voksen person, sier bistandsad­vokaten til jentene.

– Det er noen år siden disse hendelsene, og jentene har vokst. Nå, uten unntak, føler alle jentene at det er godt å få forklart seg. De er veldig glade for at saken har kommet opp, men de gleder seg til å få dette unnagjort. Det er jo en kjempepåkj­enning på dem, sa Meberg mandag ettermidda­g.

Etter kun to dager i rettssalen i Lister tingrett ble saken altså utsatt og skal startes helt på nytt ved en senere anledning.

Det er to veldig alvorlige tiltaler for voldtekt.

Anne Rita Meberg

 ?? FOTO: JULIE JOHANSEN ?? Bistandsad­vokat Anne Rita Meberg og aktor Jan Tallaksen i Lister tingrett.
FOTO: JULIE JOHANSEN Bistandsad­vokat Anne Rita Meberg og aktor Jan Tallaksen i Lister tingrett.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway