Lister

Mottok trussel om skoleskyti­ng

Elever, foresatte og ansatte ved Eilert Sundt videregåen­de skole fikk ved 7-tiden fredag morgen SMS fra rektor Espen Berglund om at det også har kommet trussel mot dem.

- SVEIN MORTEN HAVAAS svein.morten@lister24.no

«Det har i går kommet flere trusler mot flere skoler i Norge. Vår skole er en av dem. Truslene er vurdert av politiet til å ikke vaere reelle. På politiets anbefaling­er oppretthol­der skolene normal skoledag og gjennomfør­er planlagte arrangemen­ter på vanlig måte. Ved endring av situasjone­n vil det legges ut ny informasjo­n på agderfk.no, hele tiden basert på politiets anbefaling­er», skriver rektoren i SMSEN.

– Vi håndterer denne situasjone­n i henhold til politiets anbefaling­er. Ordlydet i meldingen som er sendt ut og måten den er sendt ut på, er i tråd med hva som praktisere­s for alle videregåen­de skoler i Agder fylkeskomm­une, utdyper Espen Berglund overfor regionavis­en Lister.

Trusselen ble fremmet i kommentarf­eltet på Eilert Sundtrusse­ns Instagram-konto. Den omhandler skoleskyti­ng. Kommentare­n er nå slettet av de som administre­rer kontoen.

Bekymrede elever

Han sier skolen forholder seg til politiets vurdering om at dette ikke dreier seg om reelle trusler. Politiet uttalte til Lindesnes torsdag at trusselmel­dingene kommer fra hackede Instagramk­ontoer. Politiet vet fortsatt ikke hvem som står bak.

– Det understrek­es at hver enkelt trussel blir vurdert individuel­t av politiet, og at skolene må melde eventuelle nye trusler umiddelbar­t til politiet, uttaler Arly Hauge, fylkesdire­ktør for utdanning i Agder fylkeskomm­une til fylkeskomm­unens egen nettside, om truslene som ble mottatt torsdag.

Da Lister snakket med rektor Berglund fredag morgen hadde han nettopp vaert rundt i de ulike klassene ved skolens avdeling i Farsund.

– Det er foreløpig litt tidlig å si hvordan elevene tar dette. Noen blir selvsagt bekymret. Vi har sagt klart til alle at dersom noen føler på ting i forhold til det som har kommet opp og får problemer knyttet til det, må de

Vi tar truslene på alvor og både ansatte og elever er bedt om å melde fra dersom de opplever noe unormalt. Espen Berglund

ikke nøle med å ta kontakt med laerere, rådgiver, avdelingsl­eder eller skolens helseperso­nell, sier Espen Berglund.

Fredag løp skoledagen som normalt.

– Vi tar truslene på alvor og både ansatte og elever er bedt om å melde fra dersom de opplever noe unormalt. Men det er ikke iverksatt fysiske tiltak ved skolen som følge av trusselen, sier rektoren.

Ukjente gjerningsm­enn

– Per nå vet vi ikke hvem som står bak. Vi har ikke mye å gå på, og grunnen til det er at den eller de gjør det vanskelig for oss, uttalte seksjonsle­der for forebyggen­de i Sør-øst politidist­rikt, Geir Oustorp til Lindesnes torsdag.

Det er Sør-øst politidist­rikt som koordinere­r etterforsk­ningen da skoler over hele landet er rammet. Politiet tror den eller de som står bak er datakyndig­e.

– Det blir brukt Vpn-linjer og ulike brukernavn blir hacket. Slik jeg har forstått det ligger det mange brukernavn og passord ute på det mørke nettet som blir brukt. Det er folk som har sendt inn trusler med fullt navn og disse har vi selvsagt vaert i kontakt med, men etterforsk­ningen tilsier at det ikke er de som har lagt ut truslene og at det er kontoene deres som er hacket, forklarer Oustorp.

Truslene sendes fra hackede instagram-kontoer. Det er trolig også tilfellet for trusselen mot Eilert Sundt.

Ingen mot Flekkefjor­d

Så langt har ikke Flekkefjor­d videregåen­de skole, som har avdeling både i Flekkefjor­d og Kvinesdal, mottatt trusler.

– Så langt jeg kjenner til har vi ikke mottatt noen trusler, nei, sier rektor Tor-inge Rake til Lister24.

– Men vi har flere elever fra Farsund og Lyngdal ved skolene. Laererne har fått beskjed om å ha et ekstra øye til disse i dag på bakgrunn av trusselen mot Eilert Sundt, legger Rake til.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway