Lister

Ap støtter Yasmins kamp

Årsmøtet i Lyngdal Arbeiderpa­rti har vedtatt støtte til Yasmin Kristensen og hennes barn i kampen om å kunne fortsette å bo i Norge.

- SVEIN MORTEN HAVAAS svein.morten@lister24.no

– For Arbeiderpa­rtiet er det vesentlig at barns beste skal tillegges stor vekt i utlendings­saker. I vinter har vi vaert vitne til en utvisnings­sak der en firebarnsm­or fra Lyngdal må reise fordi hun ved ankomst til Norge skal ha oppgitt feil opplysning­er. Det er hjerteskja­erende å vaere vitne til, heter det i uttalelsen, som ble vedtatt på årsmøtet i Lyngdal Ap mandag 27. januar. Den er undertegne­t av gjenvalgt leder Ila D. Patel.

– Reglene er klare, og de er ikke nye. Da den nye høyreregje­ringen tiltrådte i 2013, så vi en sterk økning i praksisen med å ettergå gamle vedtak, skriver lokalparti­et videre.

Saken

Høsten 2001 fortalte den da 18 år gamle Neima Aden Alleeleh - som nå heter Yasmin Kristensen - norske myndighete­r at hun kom fra Somalia. I 2005 giftet hun seg med Rolf Erik Kristensen i Lyngdal.

I 2014 foretok UNE en ny sjekk om hun virkelig kom fra Somalia. Da innrømmet hun at hun opprinneli­g var fra Djibouti.

Dette resulterte i at UDI besluttet å utvise henne fra Norge for to år. Dette til tross for at hun har fire barn i alderen åtte til 15 år som er født og oppvokst i Norge.

Ekteparet stevnet avgjørelse­n inn for tingretten, som ga staten ved UDI medhold.

I mars 2019 ga Borgarting Lagmannsre­tt ekteparet Kristensen medhold, og begrunnet sin avgjørelse med at hun ikke skulle utvises med hensyn til at hun er småbarnsmo­r og at de trenger henne.

Staten anket dette til Høyesteret­t, som rett før jul 2019 besluttet at hun skulle utvises for to år.

Nylig anmeldte NAV henne også for grovt bedrageri og falsk ID. De har også krevd tilbakebet­aling av nesten 300.000 kroner hun har mottatt i barnetrygd, kontantstø­tte og foreldrepe­nger.

Menneskeli­g skjønn

– Alle er enig om at ingen skal kunne hente ut velferdsgo­der de ikke har rett til. Statsborge­rskap er en helt sentral rettighet som i sin tur hjemler tilgang til andre goder vi i Norge kan yte godt av. Men det er likevel viktig at vi har et system som kan ivareta det menneskeli­ge skjønnet. Uten dette, blir staten en fjern regelstyrt automat der alle er like. Og en slik stat vil miste tilliten fra sine innbyggere, heter det videre i uttalelsen fra Lyngdal Arbeiderpa­rti.

– Regjeringe­n har i denne konkrete saken utvist et dårlig skjønn, poengterer lokalparti­et avslutning­svis.

 ?? FOTO: TORREY ENOKSEN ?? Yasmin Kristensen og hennes ektemann Rolf Erik får støtte fra et samlet Lyngdal Arbeiderpa­rti.
FOTO: TORREY ENOKSEN Yasmin Kristensen og hennes ektemann Rolf Erik får støtte fra et samlet Lyngdal Arbeiderpa­rti.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway