Lister

Små med storslått galleriåpn­ing

Ivrige barnehageb­arn står bak den unike kunstutsti­llingen «Fra innsiden ut».

- CECILIE NILSEN cecilie.nilsen@lister24.no

– Hjertelig velkommen til Norlandia Solstua barnehage sitt galleri. Her har barna i barnehagen jobbet hardt over lengre tid med masse fine prosjekter, innledet daglig leder i Norlandia Solstua barnehage i Vanse, Siren Deisz.

Skålte i champange

– Barna hadde veldig lyst til å vise frem kunsten til dere og Vanse. I dag er det åpning. Det serveres kaffe og vi har champange. Champangeb­rus, vel å merke.

På et bord sto også fat med frukt fint dandert.

– Dette er et kunstprosj­ekt om psykisk helse og vennskap, i anledning Quest 2020. Vi har snakket om at god helse både er den fysiske kroppen. Og at det handler om å vaere snille med hverandre, vaere venner og passe på hverandre, sa Deisz til de mange fremmøtte i de gamle lokalene til Travellers gjenbruk - vis-àvis barnehagen.

For å markere åpningen sang barna sangen Løveloven.

I forkant hadde barnehagen laget flotte plakater med innbydelse til galleriåpn­ing. Og gjestene ble tatt imot på rød løper. Det var på alle måter en galleriåpn­ing etter alle kunstens regler.

– Vi har laget lykter. Som er grønne. Og der borte har vi laget bein. To hver, sa Henrik Bergersen Brandrud, mens han skålte i champange sammen med kompisen Leon Kjørkleiv Danielsen.

– Og vi har laget fisker. Det er gøy at mamma kom for å se, smilte Leon.

Lysende lykter

– Vi har jobbet med psykisk helse lenge. Parallelt har vi også hatt fokus på kunst. Vi ønsker å skape arenaer og aktivitete­r der barna kan vaere sammen. Her har vi like mye fokus på samspillet som oppstår som produktet som kommer. Det er prosessen som er vårt hovedfokus, forteller Deisz.

Barnehagen har begynt å besøke Listaheime­n en gang i uken. Her har de likende aktivitete­r. Dette samspillet har de dokumenter­t med foto som stilles ut i galleriet.

I uke fem hvert år har barnehagen en happening. I år var temaet global fremtid. Temaet er igjen brutt ned til å handle om god helse.

Uken åpnes hvert år med å slå av elektrisit­eten i barnehagen.

– Denne dagen har vi kun lys i lyktene vi har laget. Dette gjør vi for å bevisstgjø­re rundt bruk av elektrisit­et og for å symboliser­e hvordan det er i noen andre land. Vi har et samarbeid med en barnehage i Afrika. Slik kan vi få frem forskjelle­r i verden selv om vi sitter i en norsk barnehage, forteller hun.

I galleriet kan alle som kjører forbi se de flotte lyktene som står utstilt i vinduet.

– Dette er min lykt, forteller Olav Sakarias Wehus Heggland og holder frem en flott, grønn lykt.

– Samhold gjennom kunsten

– Barna er også blitt godt kjent med miljø som tema. Gjenbruk står sterkt i barnehagen, forteller Deisz.

Hun forteller at barnehagen har en egen byttestasj­on hvor foreldre kan bytte klaer gratis.

Barna har holdt på å lage kunst over lengre tid. Som en barnehageu­tstilling bør, lyser det både tumlelek, små føtter og kreativite­t gjennom kunsten.

– Vi ser at prosessene vi har hatt gjør godt for barnegrupp­a. Barna er flinkere til å se at noen for eksempel faller utenfor. Barna blir mer bevisste på samhold gjennom kunsten, avrunder Deisz.

Pop up-galleriet er åpent for alle i hele neste uke.

 ??  ?? Barna fra Norlandia Solstua barnehage ønsket velkommen med en sang om løveloven.
Barna fra Norlandia Solstua barnehage ønsket velkommen med en sang om løveloven.
 ??  ?? Mille Bakke forteller mamma Kristin Bakke om hva hun har vaert med på å lage.
Mille Bakke forteller mamma Kristin Bakke om hva hun har vaert med på å lage.
 ??  ?? Olav Sakarias Wehus Heggland har funnet den grønne lykta han har laget.
Olav Sakarias Wehus Heggland har funnet den grønne lykta han har laget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway