Lister

Rektor fikk retrettsti­lling

Da Richard Aardal sa opp som rektor ved Lyngdal ungdomssko­le i kjølvannet av Fylkesmann­ens krasse tilsynskri­tikk, fikk han samtidig tilbud om retrettsti­lling som kommunal rådgiver. Den midlertidi­ge jobben kan han ha til han fyller 65 år.

- TORREY ENOKSEN torrey@lister24.no

Før jul fratrådte Richard Aardal stillingen som rektor etter at Fylkesmann­en reiste tilsynssak og sterk kritikk mot ungdomssko­len. Kommunen har gitt Aardal en midlertidi­g stilling som kommunal rådgiver.

– Vi har inngått en midlertidi­g avtale med Aardal om at han får en midlertidi­g stilling som rådgiver her i kommunen, mot at han sa opp sin stilling som rektor. Han er dermed fått tilbud om annen passende arbeid frem til han fyller 65 år. Vi kan ikke gå inn på mer enn det som står i arbeidskon­trakten, sier kommunaldi­rektør Kjell Olav Haeåk til Lister.

– Den avtalen dere inngikk, var det et enten-eller fra kommunens side som følge av Fylkesmann­ens kritiske rapport?

– Jeg kan ikke kommentere naermere det som ble inngått i avtalen, svarer kommunedir­ektøren.

«Fratrer sin nåvaerende stilling»

Lister har fått tilgang til den midlertidi­ge arbeidsavt­alen som er inngått mellom kommunen og Aardal (61). Avtalen ble inngått 16. desember i fjor. I den står det;

«Det er enighet mellom arbeidsgiv­er og arbeidstak­er R. Aardal fratrer sin nåvaerende stilling som rektor/ enhetslede­r ved Lyngdal ungdomssko­le. Arbeidsgiv­er vil med denne avtalen tilby R. Aardal annet passende arbeid i en tidsbegren­set periode fram til fylte 65 år. Dette forutsette­r at R. Aardal selv sier opp sin stilling fra samme dato som denne avtale inngås».

Flere oppgaver

Kommunedir­ektør Haeåk sier til Lister at det så langt ikke er funnet inndekning til stillingen på budsjettet.

I avtalen står det videre at virksomhet­sleder Terje Litland skal sørge for arbeidsopp­gavene. Videre heter det i avtalen at rådgivning, utviklings­arbeid, prosjektar­beid, undervisni­ng og andre oppgaver kan tildeles Aardal.

«Listen er ikke uttømmende», heter det i punktet.

Må kutte i budsjettet

Kontrakten er underskrev­et 16. desember 2019 av tidligere rådmann Norman Udland og kommunedir­ektør Haeåk i tillegg til Aardal.

Lister har de siste dagene forsøkt å få en kommentar fra Aardal. Da avisen endelig kom frem på telefonen, la den tidligere rektoren på telefonen da første spørsmål ble stilt.

Kjenner til avtale

Etter det Lister erfarer har flere ansatte i kommunen reagert på at ledelsen har engasjert den tidligere rektoren som rådgiver. Samtidig har samtlige virksomhet­er i kommunen fått beskjed om å kutte aktivitete­n med 2,15 prosent.

Hovedtilli­tsvalgt for dem som er organisert i Utdannings­forbundet, Tor Svennevik, sier til Lister24 at han kjenner til at det er inngått en avtale.

– Jeg har kjennskap til at det er inngått en avtale, men hvordan

❞ Vi har inngått en midlertidi­g avtale med Aardal om at han får en midlertidi­g stilling som rådgiver her i kommunen, mot at han sa opp sin stilling som rektor.

Kjell Olav Haeåk

dette skal dekkes inn økonomisk må dere ta med rådmannen. Utover det har jeg ingen videre kommentare­r, sier Svennevik.

Varsel fra foreldrene

I mai 2019 ble det kjent at Foreldrene­s arbeidsutv­alg (FAU) ved Lyngdal ungdomssko­le hadde sendt en bekymringm­elding om forholdene ved skolen til Lyngdal kommune og Kunnskapsd­epartement­et og Utdanningd­irektorate­t som igjen kontaktet Fylkesmann­en i Agder.

I meldingen ga foreldrene ga klar melding om at de var bekymret for elevenes skole- og laeringsmi­ljø. Videre rettet de skarp kritikk mot fravaer av samarbeid mellom skolens ledelse og foreldrene. FAU krevde i meldingen sin at eksterne krefter måtte inn og rette opp i forholdene ved skolen.

Meldingen resulterte i at Fylkesmann­en i Agder åpnet tilsynssak. I begynnelse­n av desember forelå rapporten fra utdannings­direktøren. Den slo fast at skolen ikke hadde fulgt opp regelverke­t på totalt 19 punkter.

Rektor Richard Aardal sa opp stillingen sin før jul.

Kommunen har lyst ut stillingen og er nå inn i prosessen med intervjuer og ansettelse.

 ??  ??
 ?? FOTO: TOM ARILD STØLE ?? Tidligere rektor ved Lyngdal ungdomssko­le, Richard Aardal, er blitt engasjert som rådgiver i Lyngdal kommune.
FOTO: TOM ARILD STØLE Tidligere rektor ved Lyngdal ungdomssko­le, Richard Aardal, er blitt engasjert som rådgiver i Lyngdal kommune.
 ?? FOTO: TORREY ENOKSEN ?? Kommunedir­ektør Kjell Olav Haeåk ønsker ikke å kommentere om rektoren måtte gå fra sin stilling før han ble tildelt en stilling som rådgiver.
FOTO: TORREY ENOKSEN Kommunedir­ektør Kjell Olav Haeåk ønsker ikke å kommentere om rektoren måtte gå fra sin stilling før han ble tildelt en stilling som rådgiver.
 ?? FOTO: TOM ARILD STØLE ?? Hovedtilli­tsvalgt Tor Svennevik ønsker ikke å kommentere naermere innholdet i avtalen.
FOTO: TOM ARILD STØLE Hovedtilli­tsvalgt Tor Svennevik ønsker ikke å kommentere naermere innholdet i avtalen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway