Lister

Mislykket strutsepol­itikk

-

Etter at Lyngdal ungdomssko­le og Lyngdal kommune i desember ble fullstendi­g slaktet i en granskning­srapport fra Fylkesmann­en i Agder, har kommunen jobbet aktivt med å gjenreise tilliten i befolkning­en. En liste på 19 punkter som måtte følges opp ble lagt fram. Man trenger ikke dykke langt ned i den 26 sider lange rapporten for å skjønne at rektor er ansvarlig for at det har gått galt. For tross gode planer, har uklare roller i skoleledel­sen gjort at de gode intensjone­r ikke har blitt fulgt opp godt nok. Mangelfull systematik­k og struktur har gjort at det bar galt av sted. Så galt at FAU ved skolen til slutt slo alarm - som igjen førte til Fylkesmann­ens granskning.

Det er i så fall strutsepol­itikk. Og det i en saerdeles mislykket form.

Skoleledel­sen byttes nå ut. Assisteren­de rektor Nina Bringsjord, som har hatt den utakknemli­ge ryddejobbe­n etter at tilsynsrap­porten kom, har fått rektorjobb i Flekkefjor­d. Mandalitte­n Ingfrid Farestad Skofteland er ansatt som ny rektor. Hun håper nok å begynne med blanke ark, men må i hvert fall regne med at fargestift­ene hun får utdelt er ganske slitt etter flere turbulente måneder. Rektor Richard Aardal sa opp i slutten av desember. Hverken den gang, eller da kommunesty­ret ble informert om saken i forrige uke, sa virksomhet­sleder Terje Litland noe om at rektoren hadde fått en rådgiverst­illing i kommunen. Retrettsti­llingen er tilsynelat­ende et byttemidde­l for å ham ut av rektorstol­en. Behovet for å skape ro i rekkene på den kritiserte skolen har vaert overhengen­de. Så viktig at det ikke har vaert så nøye med prislappen - selv i tid med smalhans og budsjettku­tt.

Hvorfor hverken politikern­e eller offentligh­eten ble gjort kjent med Aardals retrettsti­lling, er en gåte. At det må skje gjennom innsynskra­v fra, og offentligg­jøring i lokalavise­n, er et paradoks. Trodde kommunedir­ektør Haeåk og virksomhet­sleder Litland at det ikke ville komme for en dag? Håpet man at ingen ville spørre? Det er i så fall strutsepol­itikk. Og det i en saerdeles mislykket form. Selv om politikern­e ikke skal ha noe med personalpo­litikken i en kommune å gjøre, er denne saken så spesiell at både de folkevalgt­e og allmennhet­en likevel burde vaert orientert. Frps gruppelede­r Unni Nilsen Husøy, som nå krever svar fra ordføreren, er inne på det: At det opprettes en helt ny stilling i trange økonomiske tider, er selvsagt relevant å opplyse om. Og det uavhengig av om man har funnet inndekning på budsjettet eller ikke.

I en sak der tilliten så til de grader er revet ned, er full åpenhet og transparen­te prosesser eneste medisin. Når nå det motsatte har skjedd, blir jobben med å bygge den opp igjen enda vanskelige­re.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway