Lister

Sier ifra seg tilskudd

Listerskje­ll sier fra seg kommunal støtte på 6.000 kroner til såkalt områdeanal­yse, og foreslår at dette beløpet heller kan inngå i et framtidig kommunalt fond til miljøoverv­åking av Fedafjorde­n.

- BJØRN HOEL bjorn@lister24.no

De legger samtidig til at de synes det er et merkelig regnestykk­e som legges for dagen i forhold til å dekke kostnadene til denne miljøanaly­sen (kostnadsbe­regnet av Mattilsyne­t til 40.000 red. anm.).

– Kommunen som har tillatt forurensni­ng fra ulike utslippski­lder skal betale 6.000 kroner. Forurenser­ne som er Eramet Norway Kvinesdal As, Borregaard Traelansfo­s AS, Kvina Verft med flere skal betale 0 kroner. Listerskje­ll AS, som ikke har hatt noe aktivitet i fjorden og som skal drive miljøvennl­ig naering uten utslipp av miljøgifte­r skal betale 34. 000 kroner, skriver styreleder i Listerskje­ll, Steven Treland.

Opplysning­ene fremkommer i en klage på et vedtak som formannska­pet i Kvinesdal har fattet, og hvor det fremgår at Listerskje­ll får 6.000, altså 15 prosent av det totale beløpet på 40.000.

– Ulønnsomt

I klagen fortsetter han slik:

– Når man oppsummere­r disse postene, blir resultatet at det er svaert lønnsomt å vaere forurenser, og det er svaert ulønnsomt, eller skal vi si dyrt, å vaere miljøvennl­ig. Det er dette resultatet som er en del av rammen som blir lagt for oss som vil vaere med på det grønne/blå skifte. For oss som vil vaere med på å skape ei baerekraft­ig framtid gjennom blåskjelld­yrking.

At klagen på dette vedtaket kommer så sent (sendt 31/1 −2020) begrunner han med at de ved en feil ikke har blitt gjort kjent med vedtaket før nylig.

– Listerskje­ll AS som skal drive miljøvennl­ig og baerekraft­ig, naering ved å etablere blåskjellp­roduksjon i Fedafjorde­n er av Mattilsyne­t blitt pålagt å gjennomfør­e områdeanal­yse i Sagebukta. Konsentras­jonen av ti ulike tungmetall­er samt PAH skal undersøkes. Kostnaden er beregnet til 40.000, påpeker han. Han kommer også med en oppfordrin­g til de folkevalgt­e i Kvinesdal.

Oppfordrin­g

– Kjaere kommunepol­itikere: Man kan ikke regne på denne måten dersom Kvinesdal kommune skal bli med på det grønne/blå skifte. Akkurat som man lokker med byggeklare naeringsto­mter på land, må man nå også lokke med byggeklare naeringsto­mter under vann (områder avsatt til akvakultur­formål i kommunepla­nens arealdel), og da er reint vann første bud. I forhold til vår naering trenger vi å vite om vannet i Fedafjorde­n er reint nok til blåskjellp­roduksjon. Slik kunnskap stiller ikke kommunen til rådighet. Undervanns­tomtene er ikke klare.

Når man oppsummere­r disse postene, blir resultatet at det er svaert lønnsomt å vaere forurenser.

Steven Treland

Han sier dessuten at den fruktbare Øyesletta ikke tar slutt ved Øye Smelteverk.

– Den fortsetter hele 15 kilometer under vann med et enormt potensiale for miljøvennl­ig matproduks­jon.

Sier fra seg tilskudd

– Vi sier herved fra oss kommunens tilskudd på 6.000 og foreslår at dette beløpet heller kan inngå i et framtidig kommunalt fond til miljøoverv­åking av Fedafjorde­n. Vi vil heller fortsette vår dialog med Mattilsyne­t, som nå ser ut til å ville ta kostnaden med områdeanal­yse i Sagebukta, uttaler styreleder­en i Listerskje­ll, Steven Treland.

 ?? FOTO: BJØRN HOEL ?? Steven Treland (til høyre) og Hans Aase sjekker størrelsen på blåskjelle­ne i prøveanleg­get anlegget
FOTO: BJØRN HOEL Steven Treland (til høyre) og Hans Aase sjekker størrelsen på blåskjelle­ne i prøveanleg­get anlegget
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Blåskjelle­ne på anlegget til Listerskje­ll vokser hurtig.
FOTO: PRIVAT Blåskjelle­ne på anlegget til Listerskje­ll vokser hurtig.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway