Lister

Plan for å sette Lister på kartet

Skal Lister få en mer fremtreden­de posisjon i det nye Agder-fylket frem mot 2030, må regionen stå samlet bak en ny regionplan.

- TORREY ENOKSEN torrey@lister24.no

– Vi må ta vare på saeregenhe­tene i regionen, men samtidig sette Lister mer på kartet i Agder. Vi må lage en fremtidsre­ttet plan, si erle derav Lister regionalpo­litiske utvalg, Arnt Abrahamsen.

Representa­nter fra formannska­pene fra de seks kommunene i Lister samarbeid eter tirsdag til stede i Tingparken i Haegebosta­d for å diskutere utfordring­ene regionen må gripe fatt i de naermeste årene.

Ny regionalpl­an

Arbeidet skal munne ut i en ny regionalpl­an for Lister som skal vare frem mot 2030. Denne planen vil bli samordnet med Regionplan Agder som Agder fylkeskomm­une har utarbeidet.

Lister har store utfordring­er innen levekår og befolkning­sutvikling. Samtidig er regionen sterk på eksportret­tet prosessind­ustri. Videre vil bygging av en ny firefelts motorvei mellom Stavanger og Kristiansa­nd skape nye uante konsekvens­er for regionen.

Nye arbeidspla­sser

Dette mener fylkesdire­ktør i Agder innen analyse og plan, Kenneth Andresen, lokalpolit­ikerne må ta hensyn til.

– Lister er sterk på prosessind­ustri. Det man er opptatt av her er sekulaer økonomi, det vil si hvordan en kan utvikle nye arbeidspla­sser som er klima og miljøvennl­ige. Husk at nye Agder fylkeskomm­une har et budsjett i år på over 5,5 milliarder kroner. Det er 25 kommuner i landsdelen, i tillegg til at kommunene har egne planer. Kan vi få planene til å henge mer sammen, og få en region som er god på klimautsli­pp og miljøet, vil det vaere bra. Ingen vil klare det alene, sier Andresen.

Kompetanse og kollektivt­ilbud

Noe av de viktigste punktene for å skape en fremtidsre­ttet region, er at kommunikas­jonene i regionen må bli bedre. På et møte nylig mente en gruppe ungdommer at det må bli et bedre kollektiv tilbud mellom kommunene.

Politikern­e mener dette, og datakommun­ikasjon, sammen med andre infrastruk­turtiltak må gjennomfør­es det neste tiåret.

Skal unge mennesker bosette seg i regionen, må både utdannings­og kompetanse­tilbudet forbedres. Naeringsli­vet i regionen er preget av eksportret­tet prosessind­ustri. Flere signaliser­te at det må satses mer på kompetanse­arbeidspla­sser i regionen.’

Dette gjelder også innenfor de blå naeringene. Etablering av et studietilb­ud innen marine fag,

Vi må ta vare på saeregenhe­tene i regionen, men samtidig sette Lister mer på kartet i Agder.

Arnt Abrahamsen

kan bidra til etablering av flere arbeidspla­sser innen denne sektoren i Flekkefjor­d, Farsund og Lyngdal. Ifølge Andresen utpekes de tre kystkommun­ene i Lister som de med best forutsetni­nger for marin naering i Agder.

Haegebosta­ds ordfører Margrethe Handeland pekte også på at det behov for en sterkere satsing på skog og landbruk. Hun viste til at det er store områder hvor det er mulig å utnytte drivverdig skog bedre enn i dag. Dette kan også gi en miljøgevin­st.

Hun påpekte også at togtilbude­t mellom Snartemo og Kristiansa­nd må tilrettele­gges slik at flere kan bo i de indrebygde­ne og arbeide i Kristiansa­nd eller Stavanger.

 ?? FOTO: TORREY ENOKSEN ?? Leder av Listerråde­t, Arnt Abrahamsen og fylkesdire­ktør i Agder, Kenneth Andresen, er enige om at kommunene i Lister har utfordring­er frem mot 2030.
FOTO: TORREY ENOKSEN Leder av Listerråde­t, Arnt Abrahamsen og fylkesdire­ktør i Agder, Kenneth Andresen, er enige om at kommunene i Lister har utfordring­er frem mot 2030.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway