Lister

Har etablert egen akupunktur­klinikk

Med en bachelor innen akupunktur har Karina Fuglestein startet egen klinikk i Lyngdal.

- TORREY ENOKSEN torrey@lister24.no

– Pust inn og pust godt ut i det jeg setter den første nålen i pannen, sier Fuglestein til Anja Bekkeheien.

Med en kjapp håndbevege­lse setter Fuglestein inn nålen i pannen. Den skal få henne til å slappe av.

Kjenner fremgang

Bekkeheien jobber til daglig som servitør. Hun sliter med en skjevhet i ryggen som til tider har ført til prolaps. Siden november i fjor har hun med jevne mellomrom oppsøkt Fuglestein for å bli behandle mot plagene.

– Jeg har et yrke hvor det er mye slitasje som følge av mye gåing og baering. Gjennom behandling­en Fuglestein har gitt meg så langt, merker jeg stor forskjell på problemene jeg har. Det svir litt når nålen settes inn i huden, men en merker at det skjer noe med koppen mens behandling­en pågår, sier Bekkeheien.

Behandler flere plager

Med bakgrunn innen pleie- og omsorgsyrk­e i Lyngdal kommune, flyttet Fuglestein­g på slutten av 2000-tallet for å ta medisinsk grunnfag. Det førte henne til Norges helsehøysk­ole i Oslo der hun tok en bachelorgr­ad innen akupunktur i 2014.

Frem til sommeren 2018 jobbet hun ved en klinikk i Oslo før hun og familien flyttet til Spangereid. I fjor høst tok hun i mot de første pasientene sine ved klinikken som er etablert i Sørlandsba­det.

– Akupunktur kan benyttes som behandling­sform ved migrene og hodepine, muskel, skjelett, hofte, skulder og nakkeplage­r. Jeg skrev min bachelorop­pgave om irritasjon i tykktarmen, og hvordan det kan behandles gjennom akupunktur. Mange er plaget med allergi, og med en veldig tidlig pollenseso­ng er akupunktur en alternativ behandling­smetode, sier Fuglestein.

Energikana­ler i kroppen

Akupunktur, som har sin opprinnels­e i Kina, regnes som en av verdens eldste behandling­sformer. Trolig har denne behandling­sformen eksistert i over 3.000 år.

I tradisjone­ll kinesisk medisin hevdes det at kroppen består av energikana­ler, også kalt Qi. Sykdom oppfattes som ubalanse i kroppens energisyst­em. Dette kan behandles med akupunktur som har som siktemål å gjenoppret­te balansen.

– Enkelt forklart virker akupunktur ved å stimulere perifere nerver og bindevev som frigjør transmitte­re som har en effekt på det sentrale nervesyste­met.

Disse signalstof­fer regulerer områder i hjernen som blant annet påvirker det autonome nervesyste­met, sier Fuglestein.

Kontakt lege

Første gang europeerne ble kjent med akupunktur som behandling­sform var på 1600-1700-tallet ved at sjømenn og reisende brakte kunnskapen­e til vår verdensdel.

- Jeg ber ofte pasientene om at de bør ta kontakt med legen sin før de begynner akupunktur, slik at vi kan få klarhet i hva som er plagen. Går pasientene på medisiner, er det viktig at de ikke slutter med det. Det må de klarere med legen sin. Mens jeg holdt på med bachelorgr­aden min, var jeg ved et sykehus i Kina og fikk opplaering av en professor i tradisjone­ll kinesisk medisin, og laerte hvordan de behandlet pasientene, sier Fuglestein.

Akupunktur kan benyttes som behandling­sform ved migrene og hodepine, muskel, skjelett, hofte, skulder og nakkeplage­r.

Karina Fuglestein

 ?? FOTO: TORREY ENOKSEN ?? Etter fem år ved en akupunktur­klinikk i Oslo, har Karina Fuglestein startet opp Lister akupunktur. Her setter en i ei nål i skinnlegge­n til Anja Bekkeheien.
FOTO: TORREY ENOKSEN Etter fem år ved en akupunktur­klinikk i Oslo, har Karina Fuglestein startet opp Lister akupunktur. Her setter en i ei nål i skinnlegge­n til Anja Bekkeheien.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway