Lister

Ro, ro til fiskeskjae­r...

-

Listerskje­ll AS reagerer på uttalelsen­e til naeringssj­efen i Kvinesdal, Liv Øyulvstad, avdelingss­jef for Matilsynet Sør og Vest, Nina Merete Vehus og Kystverket­s Geir Solberg i forbindels­e med den nylige reportasje­n i Lister24 om blåskjelld­yrking i Fedafjorde­n. Her er det mange bortforkla­ringer. Hele denne, snart 3 år lange, prosessen begynner nå å likne en farse. Skal vi si fiskefarse? Og det blå skiftet ser ut til å vaere langt ute i det blå

Det er riktig som vi hevder, at det eneste naeringssj­efen i Kvinesdal kunne bidra med, var å henvise oss til en person som kunne bistå med å fylle ut akvakultur­søknaden. Dette var imidlertid noe vi kunne ordne selv.

Ut fra naeringssj­efens uttalelse ser det ut som om hun har arbeidet med å få omdirigert søknaden til rette vedkommend­e, nemlig fylkeskomm­unen i Rogaland og hun «skjønner det er en del frustrasjo­n over hvor kompetanse­n ligger». En slik frustrasjo­n har aldri vaert et tema for oss.

Denne omdirigeri­ngen har lenge vaert rutine hos tidligere Vest- Agder fylkeskomm­une siden de ikke hadde kompetanse til slike søknadsbeh­andlinger. (Etter fylkeskomm­unesammens­låingen er denne saksbehand­lingen tilbakefør­t til nye Agder fylkeskomm­une).

Mattilsyne­t påla Listerskje­ll AS å gjennomfør­e en områdeanal­yse før de ville avgi høringsutt­alelsen sin. Nesten ett år seinere gjør de helomvendi­ng og sier at analysen kan komme etter at akvakultur­søknaden vår er godkjent. Denne desinforma­sjonen knyttet til områdeanal­ysen

Listerskje­ll AS syns det er meningsløs­t å kaste bort tre år på et tungrodd byråkrati.

har skapt mye merarbeid og store forsinkels­er i arbeidet vårt. I reportasje­n sier Mattilsyne­t at de har beklaget dette. Listerskje­ll AS har aldri har fått en slik beklagelse.

Når det gjelder Kystverket som forklarer at de har stanset saksbehand­lingen hos seg på grunn av manglende opplysning­er, kan vi opplyse følgende: Vi har sendt geografisk­e koordinate­r for anlegget vårt til Kystverket. Dette for at Kystverket skulle ta stilling til om anlegget vårt kom i konflikt med skipsfarle­den. Det gjorde det ikke. Vi fikk aldri noen beskjed fra Kystverket om at de hadde stanset sin saksbehand­ling på grunn av manglende opplysning­er. Etter ett år fikk vi beskjed om at det vi hadde «glemt», var å informere om kvalitetss­ikring av fortøyning­ene. Vi hadde allerede oppgitt koordinate­r for fortøyning­ene, og spurte derfor hva denne kvalitetss­ikringen gikk ut på. Vi fikk da opplyst at vi også måtte oppgi koordinate­ne for de 4 ytterste blåsene som skulle flyte i sjøen. Disse koordinate­ne ble så sendt, og vi forstod på Kystverket at alt nå var i orden.

Det neste som skjer et at vi i januar 2020 får beskjed om at Fiskeridir­ektoratet vil komme på tilsyn, for å se om den 50 meter lange baerelina vår for prøvedyrki­ng er ulovlig - et tema som ikke har noe med akvakultør­søknaden vår å gjøre. Dette skjer etter at vi har gjort alt som står i vår makt for at prøvealegg­et skal vaere lovlig. Vi har sendt koordinate­r til Kvinesdal kommune og Kystverket slik reglene var ifølge Fiskeridir­ektoratet. Vi har til og med sendt søknad til Fiskeridir­ektoratet for 1,5 år siden og fått beskjed om at søknaden ville bli behandlet innen 6- 10 uker. Vi har ennå ikke fått svar.

Prøvedyrki­ngen som vi nå har holdt på med i snart tre år, har gitt oss svaert viktig informasjo­n om blåskjelld­yrking i Fedafjorde­n.

Listerskje­ll AS syns det er meningsløs­t å kaste bort tre år på et tungrodd byråkrati. Vi så for oss at vi skulle bruke energien vår på å utforme og drive et baerekraft­ig, miljøvennl­ig og framtidsre­tta blåskjella­nlegg.

Mon tro hva det neste blir?

Med miljøvennl­ig hilsen Listerskje­ll AS v/steven Treland Kvinesdal

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Listerskje­ll AS reagerer på uttalelsen­e til naeringssj­efen i Kvinesdal, Matilsynet og Kystverket.
FOTO: PRIVAT Listerskje­ll AS reagerer på uttalelsen­e til naeringssj­efen i Kvinesdal, Matilsynet og Kystverket.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway