Lister

Usikkerhet hos kundene førte til nedgang i bilsalget

Det ble solgt 67 faerre nye kjøretøy hos forhandler­ne i Lister i 2019 enn året før. Noe av årsaken kan vaere at publikum venter på nye modeller som vil komme ut i 2020 og 2021.

- TORREY ENOKSEN torrey@lister24.no

Tallene som Opplysning­srådet for veitrafikk­en (OFV) har utarbeidet, viser at det gjennom hele fjoråret ble solgt 710 kjøretøyer hos forhandler­e i Lister.

Til sammenlign­ing registrert­e OFV at det ble solgt 777 kjøretøyer i 2018. Nedgangen i salget fra 2018 til 2019 er på hele 8,6 prosent.

– Vi merket på kundene at de var veldig usikre i fjor på hva de skulle velge. Mange var innom veldig mange ganger før de bestemte seg for hva de skulle velge. Samtidig vet mange at det vil komme mange nyheter i 2020 og 2021, som igjen påvirket kundene. Den viktigste oppgaven vår som selger er å veilede kundene. Det nytter ikke å selge en el-bil dersom det ikke passer deres behov. I år det mange nyheter på gang, sier daglig leder ved Alleen Auto, Siv Iren Jåtoghanse­n.

Satser kun på hybrid

Vi merket på kundene at de var veldig usikre i fjor på hva de skulle velge.

Salgssjef Erik Ore ved Kjell Ore på Lista har grunn til å smile over fjorårets salg. Sammen med Toyotas verksted i Flekkefjor­d, hadde de to forhandler­ne et samlet salg på 210 nye Toyotaer. Det var 54 flere enn året før.

– Jeg mener noe av årsaken til det er at Toyota har over 20 års erfaring med hybridbile­r, og at kundene velger hybrid fordi de er usikre på hvilket behov de har og rekkevidde­n på el-kjøretøyen­e. Den teknologis­ke utviklinge­n de senere årene har vaert helt enorm, og i løpet av de neste to-tre årene vil vi se enda mer endring. Sjefen for Toyota i Europa har sagt at hybridbile­r passer alle! Jeg tror vi fremover vil se mange flere som vil satse på hybrid der en kombinerer strøm med for eksempel hydrogen, mener Ore.

Flere el-biler

Over hele landet var det i 2019 en klar nedgang i salget av personbile­r sammenlign­et med året før. Totalt ble det solgt 142.381 nye kjøretøyer her til lands, mot 147.929 året før.

Nedgangen var på 3,8 prosent. Salget av diesel- og bensinbile­r sank kraftig over hele landet, det samme gjorde salget av ladbare hybrider.

I løpet av fjoråret kom 60.316 nye elbiler ut på norske veier, en økning på over 14. 287 enheter sammenlign­et med året før.

Stor pågang så langt i år

Ifølge OFV var det ventet at salget av ladbare hybrider og elbiler gjennom året skulle vaert enda høyere. Utover fjoråret tyder tallene på at salget bremset som følge av at det er ventet flere større og mer familieven­nlige elbiler og ladbare hybrider i 2020 og 2021.

– For vår del ble 2019 et bra år i forhold til de generelle forventnin­gene nasjonalt. 2020 ser ut til å bli veldig godt år, for bare i januar har vi signert 71 kontrakter. 43 av kontrakten­e omhandler riktignok bruktbiler, men kontrakter på 28 nye biler er vi veldig glade for, sier Morten Lynge Poulsen ved Gumpen Auto Vest i Lyngdal.

 ?? ALLE FOTO: TORREY ENOKSEN ?? Salgssjef Erik Ore hos Kjell Ore i Vanse på Lista, mener hybridbile­r er fremtiden, og en av årsakene til at Toyota gjorde det så bra i Lister i 2019.
ALLE FOTO: TORREY ENOKSEN Salgssjef Erik Ore hos Kjell Ore i Vanse på Lista, mener hybridbile­r er fremtiden, og en av årsakene til at Toyota gjorde det så bra i Lister i 2019.
 ??  ?? Daglig leder ved Alleen Auto, Siv Iren Jåtog-hansen, mener bilkundene i fjor var usikre på hva de skulle velge, ikke minst om de skulle velge el-bil framfor fossilt drivstoff.
Daglig leder ved Alleen Auto, Siv Iren Jåtog-hansen, mener bilkundene i fjor var usikre på hva de skulle velge, ikke minst om de skulle velge el-bil framfor fossilt drivstoff.
 ??  ?? Januar 2020 har vaert en svaert god måned for Vwforhandl­eren Gumpen Auto Vest, fastslår Morten Lynge Poulsen.
Januar 2020 har vaert en svaert god måned for Vwforhandl­eren Gumpen Auto Vest, fastslår Morten Lynge Poulsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway