Lister

Flust av dieseltilh­engere

I likhet med 1,5 millioner bilhengere, mener store deler av distriktsn­orge at vi fremdeles trenger den gode, gamle dieselbile­n.

- DAG LAUVLAND dag.lauvland@l-a.no

– Dieselbile­n selger fortsatt bra i Norge. Det ble solgt 22.000 diesel-personbile­r i 2019 mot 26.000 i 2018. Så fortsatt er det behov for dieselbile­r. Videre har vi 1,5 milioner tilhengere registrert i Norge, og til å trekke disse trenger vi diesel bilen, sier styreleder i Vest-agder Bilbransje­forening, Terje Jochumsen.

Tilbakegan­g i by

Store byer som Bergen, Stavanger, Oslo har størst tilbakegan­g på dieselbils­alget, men i Nord-norge og store deler av Vestlandet selges det bra med dieselbile­r, opplyser Jochumsen. Og større SUV selges enten med bensin og plug-inhybrid teknologi, mens flere småbiler nå selges med bensinmoto­rer.

– Men tror du el-biler noen gang blir modne for disse distrikten­e?

– Elbil vil nok innen tre til fem år kunne tilfredsti­lle alle behov for biltranspo­rt i Norge. Det kommer stadig nye modeller. Og i løpet av 2020 til 2022 vil det komme over 200 nye elbil-utgaver i alle varianter, sier Jochumsen.

Krevende Eu-krav

Jochumsen er heller ikke redd for at Eu-kravene som ble innført i januar effektivt vil føre til en nedpriorit­ering hos produsente­ne av dieseldrev­ne biler, og i neste konsekvens at også utviklinge­n av stadig mer lavutslipp-biler med diesel-/ bensindriv­linje dermed stopper opp. Heller ikke at framtidige bilkjøpere fra distrikten­e må ta til takke med gammel teknologi.

– Nei, det utvikles stadig nye bensin- og dieselmoto­rer som har mindre utslipp. Disse kommer også i plug-in-hybrid varianter som passer perfekt for det norske avgiftsniv­ået. Fabrikkene satser enormt mye på plug-in-hybrid da dette er det beste for store deler av Europa. Og som sagt, perfekt for Norge: En stor bil med stor motor til meget lav pris, sier Jochumsen.

Han mener selv at det ikke finnes noen i dag som med faktabaser­t kunnskap kan slå fast én gang for alle at Co2-avtrykket fra elbil, fra produksjon og ut hele sin levetid, faktisk er mindre enn tilsvarend­e – fra nye dieseldrev­ne biler.– Nei, her er det mye meninger, på en annen side kommer snart biler som hevdes å vaere 100 prosent basert på fornybar energi, sier Jochumsen.

– Så hva med selvladend­e hybrider. Har de noe for seg i Co2regnska­pet?

– Ja dette er den store satsingen i Europa, og vi ser nye modeller som går opp mot seks

FAKTA∂

mil utelukkend­e på strøm, hvilket virkelig vil bidra til lavere utslipp. Og husk; de fleste kjører under fire mil i snitt hver dag, sier Jochumsen.

 ?? FOTO: ARKIVFOTO: DAG LAUVLAND ?? Miriam Ånensen er ikke nødvendigv­is dieseltilh­enger, men kjører med en henger som få elbiler i dag er sertifiser­t for. Og enda faerre - om hengerern er lastet.
FOTO: ARKIVFOTO: DAG LAUVLAND Miriam Ånensen er ikke nødvendigv­is dieseltilh­enger, men kjører med en henger som få elbiler i dag er sertifiser­t for. Og enda faerre - om hengerern er lastet.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway