Lister

Rekkevidde­n er største barrieren

I Lindesnes kommune er det pr. dags dato 115 registrert­e elbiler. 2020 er året hvor rekkevidde­n på elbiler når nye lengder.

- KRISTIAN VAN PELT

Ifølge statistikk fra Opplysning­skontoret for veitrafikk­en (OFV) er det registrert 115 elbiler i Lindesnes kommune. Det utgjør 4,3 prosent av den totale kjøretøybe­standen.

30. oktober 2019 var det 251.307 registrert­e elbiler på landsbasis, ifølge statistikk fra elbilforen­ingen.

- Rekkevidde­n er den største barrieren for at folk velger elbil i Norge, viser Elbilbarom­eteret. Det er en undersøkel­se blant et representa­tivt utvalg av den norske befolkning­en. Svarene kan tyde på at folk ikke er helt oppdatert på rekkevidde­n på dagens elbiler, for nå kommer det en rekke nye modeller med lang rekkevidde på markedet, sier Unni Berge, kommunikas­jonsleder i Norsk elbilforen­ing.

8 av 10 er fornøyd

Berge mener folk overvurder­er hvilke rekkevidde de faktisk har behov for i det daglige.

– Det fine med elbil er at man starter med fullt batteri. Ifølge vår medlemsund­ersøkelse, Elbilisten, er det kun 20 prosent som oppgir at de ofte opplever rekkevidde­angst. Det betyr at 8 av 10 av de som er elbilister ikke opplever rekkevidde­n som et problem, forklarer kommunikas­jonsledere­n.

Ingvild Hookway Storm fra Vigeland har hatt elbil siden trenden startet i 2016. Hun jobber som kommunikas­jonsrådgiv­er i Flekkefjor­d kommune og kjører opp i mot 100 kilometer daglig.

– Jeg pendler ca 100 km om dagen og har en «kort-rekkevidde-bil». Siden bilen er litt eldre rekker jeg akkurat tur retur jobb og barnehage på vinteren, uten de helt store problemene, men det er klart det hadde vaert fint med litt større spillerom i tilfelle man møter på stengte veier eller snøvaer, forteller Storm

Spennende fremtid

Kia-eieren begynte å tenke mer på rekkevidde­angsten etter hun fikk barn, i tilfelle noe uforutsett skulle skje.

– Når det blir tid for bilbytte er det faktisk behovet for en større bil til barneseter og vogn som er avgjørende for meg, ikke rekkevidde­n, sier elbilisten.

Kommunikas­jonsrådgiv­eren mener folk henger seg opp i rekkevidde, uten å tenke over det reelle behovet i hverdagen, og sier seg dermed enig i påstanden til Unni Berge i Norsk elbilforen­ing.

– Man kjøper da bil for hverdagene, ikke unntakene. Jeg tror nok at rekkevidde­n vi ser på mange elbiler i dag er mer enn god nok, spesielt med ladenettve­rket i Sør-norge og i store deler av Europa, forklarer Storm

Hun ser for seg at folk i fremtiden vil slutte å ha så stort fokus på rekkevidde når det blir lansert flere biler med 300 km på tanken, i kombinasjo­n med såkalte lynladere som lader 100 kwh. Hun er glad for at det skjer mye på den fronten i årene fremover.

«Fake News»

Hvorfor tror du fossil-folket velger

å ikke anskaffe seg elbil?

– Markedet har vel vaert litt begrenset, blant annet har det vaert magert med store familiebil­er, 4x4 og varebiler. I tillegg har få av de vanligste bilene kunne trekke tilhenger. Det er jo klart det gjør overgangen vanskelig og kanskje umulig for en del. Det er vel heller ikke til å legge skjul på at det kanskje er litt kult å vaere mot elbil på bygda. I tillegg florerer jo Facebook av «fake news» om elbiler, som ikke akkurat hjelper, avslutter den trofaste elbil-eieren.

Jeg pendler ca 100 km om dagen og har en «kortrekkev­idde-bil»

Ingvild Hookway Storm

 ?? ALLE FOTO: KRISTIAN VAN PELT ?? Ingvild Hookway Storm tar i bruk den eneste hurtiglade­ren som finnes på Vigeland.
ALLE FOTO: KRISTIAN VAN PELT Ingvild Hookway Storm tar i bruk den eneste hurtiglade­ren som finnes på Vigeland.
 ??  ?? Det er 115 registrert­e elbiler i Lindesnes kommune. Omsorgssen­teret på Vigeland bruker daglig sine elbiler til hjemmesyke­pleien.
Det er 115 registrert­e elbiler i Lindesnes kommune. Omsorgssen­teret på Vigeland bruker daglig sine elbiler til hjemmesyke­pleien.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway