Lister

Trenger flere ladestasjo­ner

Ladenettve­rket i Norge dekker ikke fremtidens behov. I Lindesnes kommune er det registrert kun fire hurtiglade­re, med en elbilbesta­nd i stor vekst.

- KRISTIAN VAN PELT redaksjon@l-a.no

Unni Berge, kommunikas­jonsleder i Norsk elbilforen­ing mener utbyggings­takten for hurtiglade­re går for sakte, spesielt i distrikten­e.

– Det er viktig at myndighete­ne legger til rette for at det er lønnsomt å drifte hurtiglade­re i hele Norge, slik at alle får muligheten til å bli med på den store elbilrevol­usjonen, forteller Berge

I Lindesnes kommune er det registrert kun 4 hurtiglade­re som leverer 50 kwt og oppover (Kilde: Nobil).

1,2 millioner elbiler

Hun mener det må bygges minst 1000 nye hurtiglade­re i året og at landet pr. dags dato henger langt etter.

– Ladenettve­rket bør dekke behovet til 1,2 millioner elbiler på norske veier, som blir tilfellet i 2025, dersom Stortinget når målet sitt om kun utslippsfr­itt nybilsalg.

Tall hentet fra Nobil, viser at det til sammen er 2.659 ladestasjo­ner og 15.204 ladepunkte­r i landet. Med en elbil-bestand på godt over 250.000 i stor vekst, mener Berge at det ikke vil kunne dekke behovet i fremtiden.

Lader kun hjemme

Tor Arild Melby fra Mandal er en stolt eier av sin Nissan Leaf. Bilen har til og med fatt kallenavne­t «Elsa». Han mener «Elsa» dekker det daglige behovet og enda litt til.

– Kona bruker bilen til og fra jobb i Marnardal. Vi har eid bilen i snart 2,5 år, og har brukt hurtiglade­r kun en gang. Da kjørte jeg til Kjevik en kald vinterdag, og måtte koble til laderen i Søgne på vei hjem. Bilen står ellers trygt å lader i garasjen hver natt, så vi ser ikke på det begrensede ladenettve­rket som en utfordring, forteller Melby.

Elbil-eieren legger til at det i fremtiden vil vaere flere biler med lengre rekkevidde, og at flestepart­en av eierne lokalt kun vil trenge å lade hjemme.

Aldri ny fossil-bil

– Det største fokuset på ladestasjo­ner bør ligge langs motorveien. Jeg mener at vi har god kontroll lokalt, i og med at flertallet lader hjemme. Vi bruker vår fossil-bil på langtur inntil videre, men legger ikke skjul på at vi går til innkjøp av en elbil med lengre rekkevidde i fremtiden, sier Melby.

Pensjonist­en er fast bestemt på at han aldri kommer til å kjøpe ny fossil-bil.

– Det vil absolutt lønne seg å gå til innkjøp av ny elbil, når den tid kommer. Man merker det på pengepunge­n når bensinpris­en ligger på 18 kroner literen, humrer den tidligere kommandant­en i forsvaret.

Får ikke lade på jobb

Randi Amina Hansen kjører tur retur Harkmark - Mandal med sin Nissan Leaf til jobb hver dag.

– Jeg kjører daglig omtrent 25 kilometer til og fra jobb.

Når jeg kommer hjem fra jobb har bilen omtrent 50 prosent igjen. Jeg får dessverre ikke lov til å lade der jeg jobber. Det hadde gjort det mye enklere om det var en mulighet. Jeg vil oppfordre alle kommunale arbeidspla­sser til å tilrettele­gge, slik at ansatte kan lade på jobb, forteller Hanssen.

Mangel på hurtiglade­re

Det er helst når hun skal inn å besøke familien i Kristiansa­nd at rekkevidde­angsten kommer snikende.

– Det skulle absolutt ha vaert en ladestasjo­n mellom Mandal og Søgne. Det har hendt et par ganger at jeg virkelig har vaert redd for å stoppe på grunn av tomt batteri. Heldigvis har det aldri skjedd til nå, smiler miljøarbei­deren.

Elbil-eieren mener det er alt for få hurtiglade­re i distriktet. Hun tror det kan vaere en stor grunn til at folk i området velger bort elektriske biler.

I følge tall fra Elbilisten, opplever 64 prosent av og til eller oftere at hurtiglade­re ikke virker.

Det synes Unni Berge, i Norsk elbilforen­ing er alt for dårlig. Hun mener det må vaere like enkelt å lade som å fylle bensin eller diesel og poengterer at ladebransj­en må bli mye bedre.

Ladenettve­rket bør dekke behovet til 1,2 millioner elbiler på norske veier.

Unni Berge, kommunikas­jonsleder i Norsk elbilforen­ing

 ?? FOTO: DAG LAUVLAND ?? På Mandal videregåen­de skole har Nobil registrert 10 type 2 ladere – de leverer inntil 22 kwt.
FOTO: DAG LAUVLAND På Mandal videregåen­de skole har Nobil registrert 10 type 2 ladere – de leverer inntil 22 kwt.
 ?? FOTO: KRISTIAN VAN PELT ?? Tor Arild Melby har tatt i bruk hurtiglade­r kun en gang på 2,5 år.
FOTO: KRISTIAN VAN PELT Tor Arild Melby har tatt i bruk hurtiglade­r kun en gang på 2,5 år.
 ?? FOTO: KRISTIAN VAN PELT ?? Randi Amina Hanssen har kun opplevd en gang at hurtiglade­ren ikke fungerer.
FOTO: KRISTIAN VAN PELT Randi Amina Hanssen har kun opplevd en gang at hurtiglade­ren ikke fungerer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway