Lister

Solgte sin første dope-maskin

For tre år siden kom ideen om en maskin som kan smøre dope i gjengene i borerør. Nå er maskinen fra Farsund klar for markedet.

- LARS ERIK LARSEN lars.erik@lister24.no

Kort fortalt handler oppfinnels­en fra Farsund Drilling Solution AS om en maskin og en børste som smører gjengene i borerør som brukes i boreoperas­jonene. Det spesielle med denne maskinen er, ifølge utviklerne, at fettet - som kalles dope - smøres på uten at personell blir eksponert ute på boredekket. Samtidig som fettet blir smørt jevnt på og unngår at rørene sveises sammen.

– Det finnes regler mot at personell skal gjøre denne typen operasjone­r, men det håndheves ikke godt nok. Kanskje fordi det ikke har vaert gode nok alternativ­er. Det gjør det nå, smiler Arne Marthinsen - involvert i prosjektet både som medeier og via Einar Øgrey Farsund AS som har vaert med å utvikle maskinen.

– Den er enkel og genial, sier senioringe­niør Arne Reidar Meberg, som har tegnet det ferdige resultatet.

Stor investerin­g

Marthinsen eier Lundevågen Holding AS sammen med Asbjørn Frank Fahret og Bjarne Lohndal via egne selskaper. Sammen eier de 47,5 prosent av aksjene i Farsund Drilling Solution AS. Resten eies av Erik Eitland via hans selskap Kyrrefjord Invest AS. Eierne har stor tro på at investerin­gen skal gi avkastning etter tre år med utvikling.

– Markedet er enormt rundt om i verden. Det handler bare om å komme inn på det. Vi har kjempetro på dette, sier Marthinsen.

– Hvor mye har dere investert hittil?

– Vi har faktisk ikke summert opp totalsumme­n. Kanskje for egen bekvemmeli­ghet, sier Marthinsen og ler.

– Neida, men det er mye penger. Nettopp fordi vi har kjempetro på at dette blir en suksess.

Interesse

For å få igjen pengene må det selges mange maskiner. Da er det garantert gledelig for alle involvert i prosjektet at den første maskinen allerede er solgt og klar til levering. Men jobben har så vidt startet.

– Jeg kan vel avsløre at vi er i kontakt med et stort utenlandsk selskap som er interesser­te i maskinen. Det vil vaere en stor og god kontrakt, sier Marthinsen.

I fjor ble Alf Lande «headhuntet» for å få Farsund Drilling Solution-navnet kjent hos de store operatøren­e.

– Det er ikke bare å ringe til innkjøpsav­delingen til Equinor og forteller at du har et produkt som kanskje kan egne seg for deres selskap. Du må få fagfolk til å høre på og få de til å ta det videre. Alf kjenner systemet og vet hvem han skal kontakte, sier Marthinsen.

– Oljefirmae­ne strør ikke om seg med penger lengre. Da blir det viktig for oss å fortelle at prosessen blir både mer effektiv og sikrere med denne maskinen. Den er testet i over 20.000 operasjone­r uten feil, sier Lande.

Flere prosjekter

Parallelt med at Lande forsøker å selge inn den nyutvikled­e dope-maskinen, har han også flere andre prosjekter fra FDS med seg i kofferten. Både rengjøring s løsninger og transportl­øsninger på oljeriggen­e er ferdig tegnet. Her handler det nå om å få plass en pilotkunde for å få laget en prototype.

– Det er ingen vits i å lage en prototype om vi ikke vet om vi får testet det ut på en rigg. Da blir det bare stående på lager her og det er det ingen som har glede av, sier Marthinsen.

Det er ikke bare å ringe til innkjøpsav­delingen til Equinor og forteller at du har et produkt som kanskje kan egne seg for deres selskap.

Arne Marthinsen

 ?? FOTO: LARS ERIK LARSEN ?? Forretning­sutvikler Alf Lande, kontrollsy­stemingeni­ør Eivind Vigsnes, senioringe­niør Arne Reidar Meberg og daglig leder Arne Marthinsen er alle godt fornøyd med sluttresul­tatet på dopemaskin­en som er utviklet i Farsund.
FOTO: LARS ERIK LARSEN Forretning­sutvikler Alf Lande, kontrollsy­stemingeni­ør Eivind Vigsnes, senioringe­niør Arne Reidar Meberg og daglig leder Arne Marthinsen er alle godt fornøyd med sluttresul­tatet på dopemaskin­en som er utviklet i Farsund.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway