Lister

Både spiller og fikser

Tor Arve Barøy er mest kjent som gitarist. Men han fikser også de fleste strengeins­trumenter - og har etablert sitt eget gitarverks­ted på Farbrot i Spind.

- ÅSE ASTRI BAKKA aase@lister24.no

Til daglig finner du ham hos NAV Lister i Kvinesdal. Der jobber Tor Arve Barøy jobber som rekrutteri­ngsrådgive­r. Det er en givende og fin jobb å gå til. Eller rettere sagt å kjøre til; han har fått lenger reisevei etter at han flyttet fra Kvinesdal til Farsund for omlag fire år siden. Naermere bestemt til et gammelt, hvitt hus på Farbrot i Spind.

Her har det vaert butikk i kjelleren og drevet med kyr i låven vegg i vegg. Nå er rauting byttet ut med liflige gitartoner. Rett over der møkkarenna i sin tid var, har 40-åringen nemlig bygget et gitarverks­ted. Det som bedrives her er imidlertid langt fra noe drittabeid.

GITARVERKS­TEDET på Farbrot er Barøys tredje. Han har tatt det med seg og bygget det opp igjen de siste stedene han har bodd. Dagens variant er det største hittil. På mange måter kan man si han har to typer jobb; jobben i NAV som betaler lønna og jobben som pleier sjelen; på gitarverks­tedet og som utøvende musiker.

De to sistnevnte henger naturlig sammen. Det var musiker-barøy som sørget for at reparatør-barøy dukket opp. Dét, og lite penger.

– Tidlig på 2000-tallet gikk jeg selv til gitarrepar­atør Bernt Vidar Moen i Kristiansa­nd. Han var utrolig dyktig og hyggelig, og ikke mist generøs med å dele av kompetanse­n sin med meg. Han laerte meg en hel haug. Så, egentlig utifra fattigdom begynte jeg å gjøre mer og mer selv, og jeg fikk det jo til, forteller 40-åringen.

Så, egentlig utifra fattigdom begynte jeg å gjøre mer og mer selv, og jeg fikk det jo til.

Tor Arve Barøy

Jeg gjør alt fra å fikse slitt elektronik­k og lodde deler, til å skifte strenger og gjøre større ombygginge­r.

Tor Arve Barøy

ETTER HVERT begynte han å ta imot egne kunder. Nå kan han hjelpe med de aller fleste problemer folk skulle få med strengeins­trumentene sine.

– Det går mest i set-up, som kan sammenlign­es med service på en bil. Jeg ser over instrument­et og justerer og fikser det som behøves, forklarer Barøy.

Her passer det med en kuriosa-opplysning som du kanskje ikke har tenkt over: Temperatur­en i Norge varierer veldig, fra veldig kaldt til varmt. Dette påvirket treverket. Det bøyer seg litt. Dette kan gi skader eller behov for justeringe­r, som altså en gitarrepar­atør kan ta seg av.

– Jeg gjør alt fra å fikse slitt elektronik­k og lodde deler, til å skifte strenger og gjøre større ombygginge­r, sier Barøy, som anslår at det er to-tre andre i regionen som driver med det samme.

I tillegg har han vaert med å bygge opp merkevaren Badass Cases i Kvinesdal, som bygger og setter sammen pedalbrett for kunder i hele landet. Et pedalbrett kan beskrives som en samling av verktøy som gjør at man kan få forskjelli­ge lyder og effekter fra gitaren man spiller på.

KUNDENE HANS er alt fra foreldre som finner en eldre gitar som skal settes i stand fordi barna skal starte på gitarkurs, til profesjone­lle musikere fra inn- og utland.

Noen kunder er faste, mens andre er sporadiske og som for eksempel er i naerheten på turné. Kundene hører om Barøy via venner og bekjente, og sosiale medier som Facebook.

Blant annet har John Beland, som har spilt med Dolly Parton, Kris Kristoffer­son og Bellamy brothers, vaert innom. Det samme har Paul Guerin fra Quireboys. Men det er Reidar Eriksen fra Kvinesdal Tor Arve selv ønsker å fremheve.

– Han er en av mine faste kunder som jeg setter stor pris på. Han er 80 år, og spiller ukentlig den dag i dag. I år er han akkurat dobbelt så gammel som

meg og fremdeles opptatt av å laere nye ting. En utrolig hyggelig kar.

BARØY ER som nevnt også aktiv musiker selv. Han spiller alt som finnes av strengeins­trumenter, med unntak av fele, og synger også.

Det kan godt vaere du har sett ham på scenen. Han er blant annet en av ildsjelene bak Blow Your Heads Off, som har gått sin seiersgang i landsdelen. Han har ved flere anledninge­r stått alene på scenen med gitaren og tolket og fremført låter av sitt største musikalske forbilde, Bob Dylan. Senest i fjor sommer trakk Barøy og Dylan fullt hus på Backes Bu. Og han brukes mye som innleid musiker i forskjelli­ge prosjekt. Alt fra kirkejobbe­r til konserter på pub. I tillegg er han rundt og styrer lyd for andre. FOR DET MESTE spiller Barøy på mindre scener og i lokale kulturhus og kirker. Men kvindølen har også fått smake på noe langt større; noe som er de faerreste musikere i Norge forunt. Han har vaert rockestjer­ne for en kveld og spilt foran flerfoldig­e tusen fans. Intet mindre.

Barøy ler og forteller historien om da britiske Quireboys skulle opptre på

Sweden Rock Festival i 2010, og steelgitar­isten nektet å bli med på grunn av flyskrekk. Da ble den da 30 år gamle Barøy kontaktet og spurt om han kunne stille opp som steelgitar­ist. Han takket naturligvi­s ja, og ble flydd inn.

– Vi spilte mellom Slayer og Aerosmith foran mer enn 32.000 folk. Det var ganske kult, gliser Barøy.

TILBAKE TIL reparatør-barøy. Kunne han levd av av dette?

– Nei. Da måtte jeg ha tatt mye større jobber og bygget instrument selv, sier Barøy.

Han forklarer:

– Det hadde også blitt veldig dyrt for kundene dersom jeg skulle hatt dette som levebrød. Hvis jeg skulle tatt bilverkste­d-priser så hadde ingen hatt råd til å fikse instrument­ene sine. Det går nemlig mye tid. Mye, betoner han.

– Man må vaere litt entusiast for å gidde, legger Tor Arve Barøy til.

Og han gidder.

Vi spilte mellom Slayer og Aerosmith foran mer enn 32.000 folk.

Tor Arve Barøy

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Tor Arve Barøy begynte selv å spille gitar i 5.-6. klasse. Nå både spiller han på, og reparerer, de fleste strengeins­trumenter.
Tor Arve Barøy begynte selv å spille gitar i 5.-6. klasse. Nå både spiller han på, og reparerer, de fleste strengeins­trumenter.
 ??  ?? Gitarer kommer i mange former og varianter.
Gitarer kommer i mange former og varianter.
 ?? ALLE FOTO: ÅSE ASTRI BAKKA ??
ALLE FOTO: ÅSE ASTRI BAKKA
 ??  ?? På låven på Farbrot har Tor Arve Barøy rigget et gitarverks­ted. Han har også eget øvingsloka­le her.
På låven på Farbrot har Tor Arve Barøy rigget et gitarverks­ted. Han har også eget øvingsloka­le her.
 ??  ?? Med et pedalbrett kan man få frem mange forskjelli­ge lyder og effekter når man spiller.
Med et pedalbrett kan man få frem mange forskjelli­ge lyder og effekter når man spiller.
 ??  ?? Tor Arve Barøy i aksjon under konsert med Blow Your Heads Off i Kvinesdal kulturhus.
Tor Arve Barøy i aksjon under konsert med Blow Your Heads Off i Kvinesdal kulturhus.
 ??  ?? For kundene er det positivt at Tor Arve Barøy ikke fikser gitarer på heltid. Da måtte han ha tatt seg bedre betalt.
For kundene er det positivt at Tor Arve Barøy ikke fikser gitarer på heltid. Da måtte han ha tatt seg bedre betalt.
 ??  ?? Reidar Eriksen er Tor Arve Barøys eldste kunde. 80-åringen fra Kvinesdal spiller fremdeles ukentlig for å underholde i hjembygda.
Reidar Eriksen er Tor Arve Barøys eldste kunde. 80-åringen fra Kvinesdal spiller fremdeles ukentlig for å underholde i hjembygda.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway