Lister

Samedag i barnehagen

Barna i Haegebosta­d barnehage markerte torsdag samenes nasjonalda­g.

- OLAV HOEL olav.hoel@lister24.no

– Her markerer vi samefolket­s dag fordi det er et tema vi ønsker å ha fokus på. Vi har riktignok markert denne dagen hvert år, men vi har litt mer fokus på det i år og gjør kanskje litt mer ut av det enn andre barnehager. Rammeplane­n sier også at vi skal markere denne dagen, så da ønsker vi at barna skal laere litt om hvordan samene har det utover at de er en urbefolkni­ng og en minoritet i Norge. Blant annet har vi noen dukker med samiske drakter og sånt, slik at de også får sett litt samisk kultur, sier enhetslede­r Synnøve Hultin.

Sammen med pedagogisk konsulent Malin Stokkeland har enhetslede­re i barnehagen­e vaert på besøk i Alta og Kautokeino for å se hvordan de har det og laere mer om samisk kultur.

– Dette er noe vi har lyst til å gi videre til skolene og barnehagen­e i vår kommune, sier Hultin.

Aktivitete­r – Hvilke aktivitete­r har dere her i dag?

– Vi har en gruppe som maler reinsdyr og et sted hvor vi har et samlingsro­m hvor vi har laget til med lavvo og reinsdyrsk­in, og hvor barna da vil rullere. Ellers har vi litt samisk mat samtidig som vi skal prøve oss på lasso-kasting, så det er en bra dag, sier Hultin.

Hun har inntrykk av at både barna og de ansatte setter pris på å ha en litt annerledes barnehaged­ag for å ha fokus på den samiske befolkning­en på deres nasjonalda­g 6. februar.

– De minste barna er ikke så mye med på dette, det er mest de mellom tre og fem år. Jeg tror ungene synes dette er kjempegøy, og det tror jeg også de voksne synes, sier Hultin.

Viktig

Hun mener det er viktig at barna også laerer om denne delen av Norge.

– For det er jo ikke så mye vi snakker om dette til vanlig, sier Hultin.

– Vet du om andre barnehager som markerer denne dagen?

– Det er jo en del av rammeplane­n, så det er nok en del som markerer den. Jeg vet at de blant annet også markerer den i Eiken. Der har vi vaert på skolen for å snakke om dette temaet. Senere skal vi også gjøre det samme på Kollemo skole, sier Hultin.

Jeg tror ungene synes dette er kjempegøy, og det tror jeg også de voksne synes

Synnøve Hultin

 ??  ??
 ??  ?? En av gruppene mens de så på en liten film i samlingsro­mmet.
En av gruppene mens de så på en liten film i samlingsro­mmet.
 ?? FOTO: OLAV HOEL ?? Abel Birkeland (4 år) og Marie Hommen (3,5) synes det har vaert en fin dag i barnehagen.
FOTO: OLAV HOEL Abel Birkeland (4 år) og Marie Hommen (3,5) synes det har vaert en fin dag i barnehagen.
 ?? FOTO: OLAV HOEL ?? Enhetslede­r Synnøve Hultin i Haegebosta­d barnehage føler at både barn og voksne synes dette er moro.
FOTO: OLAV HOEL Enhetslede­r Synnøve Hultin i Haegebosta­d barnehage føler at både barn og voksne synes dette er moro.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway