Lister

Ber kommunene gjennomgå planer

Fylkesmann­en i Agder har valgt å sende ut informasjo­nsmateriel­l fra Helsedirek­toratet og har bedt kommunene om å distribuer­e dette videre.

- BJØRN HOEL bjorn@lister24.no

Verdens Helseorgan­isasjon (WHO) erklaerte i slutten av januar utbruddet av coronaviru­set som en global folkehelse­krise.

– Informasjo­nsmateriel­let om coronaviru­set bør i alle fall sendes til kommuneove­rleger og smittevern­leger. Skoler og barnehager vil få informasjo­n i egen forsendels­e. Vi vil spesielt anbefale at informasjo­nen gis på kommunens nettsider og på informasjo­nsskjermer, for eksempel kommunehus/rådhus, legevakter og hos fastleger. Vurder også om noe skal legges på skolenes informasjo­nsskjermer, opplyses det fra fylkesbere­dskapssjef Yngve Årøy.

Det blir også påpekt at det er klokt av kommunen å gjennomgå sine planer for smittevern og pandemi og eventuelt oppdatere hvis det er behov for det.

– Vi ber også om at kommunen vurderer sitt behov for forbruksma­teriell tilknyttet denne hendelsen, skriver Fylkesmann­en.

– Usikkerhet om smittsomhe­t

Det understrek­es at det, per i dag, ikke registrert smittede i Norge og det er fortsatt usikkerhet om smittsomhe­t og alvorlighe­tsgrad av sykdommen.

– Men vi regner det som sannsynlig at vi også vil få smittede personer i Norge, påpeker Årøy.

Han føyer dessuten til at det er høysesong for influensa nå.

– Det er derfor ekstra viktig å redusere det generelle smittenivå­et i befolkning­en, slik at helsetjene­sten kan ha bedre kapasitet til å håndtere eventuelt fremtidige smittede med coronaviru­s. Helsedirek­toratet oppfordrer derfor til å henge opp plakat med generelle hygieneråd på steder der mange mennesker møtes, oppfordrer fylkesbere­dskapssjef Yngve Årøy.

– Mange reisende

Han skriver videre at man ønsker å begrense smitte og forhindre et utbrudd i Norge.

– Det betyr at det er viktig å sette i gang informasjo­nstiltak der det er mange reisende. Det er viktig å gi informasjo­n rettet mot personer som kommer til Norge, personer som jobber i kontakt med turister, og hygieneinf­ormasjon til publikum generelt, skriver fylkesbere­dskapssjef­en blant annet.

Vi regner det som sannsynlig at vi også vil få smittede personer i Norge.

Yngve Årøy

 ?? FOTO: CECILIE NILSEN ?? Fylkesmann­en ber kommunene - deriblant Farsund - om å distribuer­e info om coronaviru­set.
FOTO: CECILIE NILSEN Fylkesmann­en ber kommunene - deriblant Farsund - om å distribuer­e info om coronaviru­set.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway