Lister

Makroalge-anlegg utsatt

Behandling­en av Baring AS sin søknad om å drive makroanleg­g ved Havika og Einarnes i Farsund kommune, ble enstemmig vedtatt utsatt i kommunesty­ret 6. februar.

- BJØRN HOEL bjorn@lister24.no

Til tross for at administra­sjonen innstilte på at Farsund kommunesty­re skulle anbefale Barings søknad om dyrking av makroalger i sjøen utenfor Einarsnes og Havika, ble det i kommunesty­ret torsdag enstemmig vedtatt å utsette saken, etter forslag fra ordfører Arnt Abrahamsen.

Telefonmøt­e

Rådmann Ståle Manneråk Kongsvik forklarte før møtet at den 31. januar hadde en saksbehand­ler fra fylkeskomm­unen, ordføreren og han et telefonmøt­e.

– Der uttalte fylkeskomm­unen at de manglet noen opplysning­er (som at søknaden ikke inneholdt nøyaktige posisjoner for planlagte anlegg, samt plantegnin­ger av anlegg og fortøyning­er, journ. anm). Før dette møtet hadde formannska­pet innstilt på at kommunen stilte seg positiv til søknaden, med noen forbehold, sier rådmannen.

Det var tre ting som administra­sjonen ble bedt om å sjekke opp i av formannska­pet. Nemlig en juridisk betenkning som viser hvilke muligheter kommunesty­ret har for å kunne innarbeide eventuelle begrensnin­ger, skriftlig innhente erfaringer fra andre steder, og dessuten avklare med søker om det er interesse for å avgrense konsesjons­området til den ene siden av skipsleia.

– På det første spørsmålet så er svaret ja, kommunesty­ret har muligheter til å innarbeide begrensnin­ger, eksempelvi­s i forhold til tidsbruk. Når det gjelder lignende saker, så hadde ikke saksbehand­leren fra fylkeskomm­unen noen kjennskap til å at det hadde vaert behandlet lignende saker. Det siste, i forhold til å avgrense konsesjons­området til den ene siden, så går det an. På begge sider går det an å legge et slikt anlegg, sier Kongsvik.

Kommunesty­ret har muligheter til å innarbeide begrensnin­ger

1.000 dekar

I saksutredn­ingen fra Farsund kommune står det blant annet at når gjelder arealet det søkes om, så er det cirka 1.000 dekar stort. Det befinner seg to-tre kilometer fra kommunalt avløpsutsl­ipp. Det skal ikke foreligge smittefare eller fare for dyrehelse som følge av driften. Årlig produksjon er oppgitt til om lag 10.000 tonn. Anlegget skal ikke innebaere vesentlige ulemper for fiskeri og båttrafikk, og det er delvis nedsenket under havoverfla­ten, står det å lese.

Man regner med at det har en positiv effekt på oppvekst og beitemiljø­er for fisk og vil kunne redusere overgjødsl­ingseffekt­er, binde karbondiok­sid og øke oksygenniv­ået i vannet. Det regnes i søknaden med at anlegget årlig kan ta opp 2.000 tonn karbondiok­sid.

Skepsis

Fra noen av kommunesty­rerepresen­tantene ble det uttrykt skepsis fra talerstole­n.

– Jeg har vaert skeptisk til dette fra dag en. Og så håper jeg jo ikke at de skal få hele området. Og vi må ikke glemme fiskerne. Det er mye som må på plass her, før Frp er klar for å stemme, sa Frps gruppelede­r Ingrid Williamsen.

Svs Anija Wormsen etterlyste blant annet mer kunnskap om hva slags stoffer man bruker i disse anleggene, og som hun fryktet vil sige ut i havet.

 ?? FOTO: BJØRN HOEL ?? Ordførere Arnt Abrahamsen foreslo selv å utsette behandling­en fra Baring as om makroalger. Til venstre rådmann Ståle Manneråk Kongsvik og til høyre sekretaer Jorunn Syvertsen.
FOTO: BJØRN HOEL Ordførere Arnt Abrahamsen foreslo selv å utsette behandling­en fra Baring as om makroalger. Til venstre rådmann Ståle Manneråk Kongsvik og til høyre sekretaer Jorunn Syvertsen.
 ??  ?? SVS Anija Wormsen fryktet for hva slags stoffer som kunne komme fra slike anlegg.
SVS Anija Wormsen fryktet for hva slags stoffer som kunne komme fra slike anlegg.
 ??  ?? Ingrid Williamsen fra Frp innrømmet at hun har vaert skeptisk fra dag en.
Ingrid Williamsen fra Frp innrømmet at hun har vaert skeptisk fra dag en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway