Lister

Følger opp statsrådut­spill for raskere oppgraderi­ng

- TORREY ENOKSEN torrey@lister24.no

Stortingsr­epresentan­t Ingunn Foss og tidligere samferdsel­sminister Jon Georg Dale var i høst kritiske til den lange stengninge­n av E39. Statens vegvesen har tatt kritikken til seg.

– Vi har drøftinger om å optimalise­re gjennomfør­ingen av prosjektet, noe vi ble bedt om av davaerende samferdsel­sminister

Dahle, og utfordret Allfarveg på hvor raskt dette kan gjennomfør­es. Vi har fulgt opp utspillene fra stortingsr­epresentan­t Foss om dette. Dersom vaeret tillater det, og det ikke dukker opp noe uforutsett, vil arbeidet starte opp 1. mars, sier prosjektle­der i Statens vegvesen Stig Berg Thomassen.

Like før jul reiste stortingsr­epresentan­t Ingunn Foss, Høyre, spørsmål til da vaerende samferdsel­sminister om hvorfor E39 mellom Handeland i Lyngdal og Feda i Kvinesdal måtte holdes stengt i fire måneder på grunn av oppgraderi­ngene.

Hun viste blant annet til at omkjørings­veien over Kvinesheia medfører en ekstrareis­etid på mellom 15 og 20 minutter og påført de reisende ekstrakost­nader.

Beregninge­r som er gjort tyder på at samfunnet under stengninge­n fra midten av august til midten av desember ble påført en ekstrakost­nad på naermere 165 millioner kroner.

Det kan skje igjen når den 15 kilometer lange strekninge­n fra

Fedaheitun­nelen til Handeland stenges i mars for å sluttføre sikkerhets­oppgraderi­ngen av FedaheiTei­stedals- og Vatlandstu­nnelene.

Ifølge kontrakten mellom Statens vegvesen og Allfarveg skal arbeidet vaere fullført innen 1. juli, men kan bli sluttført tidligere dersom arbeidet utføres etter planen som selskapene jobber med.

Bakgrunnen for at arbeidet i tunnelene, er et direktiv fra EU om standarder for sikkerhets­utstyr i tunneler som er 500 meter eller lengre. Direktivet trådte i kraft i 2004, men Norge hadde dispensasj­on fra reglene frem til i fjor.

– Det at Statens vegvesen sammen med Allfarveg signaliser­er at de vil følge opp signalene fra samferdsel­sministere­n om å prøve å gjøre unna arbeidet raskere, er veldig bra, sier stortingsr­epresentan­t Foss til Lister.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway