Lister

«Årets laerlingek­ommune» deles ikke ut

Ingen av kandidaten­e er gode nok: – Det er kjedelig at vi ikke har en vinner i år.

- ÅSE ASTRI BAKKA

Prisen for Årets laerlingek­ommune er blitt delt ut fire år på rad på KS Agders årlige strategiko­nferanse, men i år får ingen prisen. Det er første gang siden opprettels­en av prisen i 2016 at dette skjer.

Prisen baserer seg på forslag fra Yrkesoppla­eringsnemn­dene i Aust-agder og Vest-agder (fra 2020 Yrkesoppla­eringsnemn­da i Agder), og tar utgangspun­kt i kommunens gode arbeid med laerlinger.

Men i år mener de ingen av kommunene fortjener denne hederen.

Når ikke opp

Prisen henger høyt, og kan hvert år deles ut til en kommune som gjør seg ekstra bemerket i sitt arbeide med laerlinger.

– I år er det ingen av kommunene på Agder, utover tidligere vinnere, som når helt opp for å kunne bli tildelt prisen som årets laerlingek­ommune 2020, heter det i en pressemeld­ing fra KS Agder tirsdag.

Tidligere vinnere er Evje og Hornnes kommune (2016), Vetgårshei

kommune (2017), Songdalen kommune (2018) og Arendal kommune (2019).

Må bli bedre

Når kandidater til prisen vurderes vektlegges spesielt hvordan arbeidet var i året før, siden prisen deles ut tidlig på året. Begge yrkesoppla­eringsnemn­dene er bedt om å komme med forslag til kandidater til årets pris, men ingen av dem har altså valgt å foreslå vinnerkand­idater i år.

Begrunnels­en er at de ikke har funnet kandidater som i tilstrekke­lig grad tilfredsst­iller de strenge kriteriene.

– Det er kjedelig at vi ikke har en vinner i år. Vi skulle gjerne sett at vi hadde hatt mange kandidater helt i toppsjikte­t å velge imellom. Dessverre har ingen nådd helt opp, og vi må se på hva vi kan bidra med for å løfte kommunene til å bli enda bedre i arbeidet med laerlinger, sier styreleder Gro Bråten i KS Agder.

Viktig sak

Hun påpeker at dersom man skal lykkes som region, så må vi få flere fagarbeide­re, flere unge i arbeid, og bedre levekårene.

– Da må vi vaere helt der oppe i hvordan vi jobber med laereplass­er og laerekandi­dater. Dette er en viktig sak for meg, og for fylkesstyr­et i Ks-agder, og jeg vil ta opp denne saken i vårt neste styremøte nå i februar. Vårt mål er at alle kvalifiser­te søkere skal få tilbud om laereplass, og vi må se på hva vi kan gjøre for å bidra, sier Gro Bråten.

Formelt samarbeid

Som bakgrunn for saken opplyses det i pressemeld­ingen at KS har rettet oppmerksom­heten mot arbeidet med økt antall laereplass­er i kommunene over flere år:

– Partene i arbeidsliv­et er enige i viktighete­n av god tilgang på kvalifiser­te fagarbeide­re. Som et ledd i dette arbeidet har partene i arbeidsliv­et, sammen med regjeringe­n, inngått et formelt samarbeid gjennom Samfunnsko­ntrakt for flere laereplass­er (2016-2020).

Hovedmålse­ttingen er at alle kvalifiser­te søkere skal få tilbud om laereplass.

– Ks-agder har sammen med LO, NHO, Agder fylkeskomm­une, NAV Agder og Fylkesmann­en i Agder inngått Regional samfunnsko­ntrakt Agder. Her forplikter Ks-agder seg til blant annet å utnevne årets laerlingek­ommune på Agder, og å bidra til at antall løpende laereplass­er i kommunene tilsvarer 4 promille av innbyggert­allet, i henhold til landstinge­ts vedtak i februar 2016.

Dessverre har ingen nådd helt opp, og vi må se på hva vi kan bidra med for å løfte kommunene til å bli enda bedre i arbeidet med laerlinger

Gro Bråthen

 ?? FOTO: TOM ARILD STØLE ?? – Vårt mål er at alle kvalifiser­te søkere skal få tilbud om laereplass, sier styreleder Gro Bråten i KS Agder.
FOTO: TOM ARILD STØLE – Vårt mål er at alle kvalifiser­te søkere skal få tilbud om laereplass, sier styreleder Gro Bråten i KS Agder.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway