Lister

Stor interesse for kulturminn­eplan

Over 50 kulturminn­einteresse­rte kvindøler møtte opp på onsdagens folkemøte i Kvinesdal kulturhus. Temaet var ny kulturminn­eplan.

- SVEIN MORTEN HAVAAS svein.morten@lister24.no

Det var Kvinesdal kommune som inviterte til folkemøte i samarbeid med Kvinesdal Historiela­g.

– Veldig godt fornøyd

– Det møtte opp over 50 kulturminn­einteresse­rte innbyggere fra hele kommunen og det er vi veldig godt fornøyd med, forteller kultursjef Jan Schou, som ønsket alle de fremmøtte velkommen på møtet.

Deretter overtok rådgiver Tanja Røskar fra Multiconsu­lt, som er engasjert til å skrive kulturminn­eplanen for Kvinesdal kommune.

– Hun introduser­te kveldens workshop, som bestod i å påtegne viktige kulturminn­er ut fra et utvalg av steder som er valgt av arbeidsgru­ppen. Dette er alt fra blant annet Feda, som blir betegnet som et av landets første tettsteder, til gruvebyen Knaben, med den unike historien, både når det gjelder industrihi­storie og ikke minst krigshisto­rien, rapportere­r Jan Schou.

Bygdebøker

Så overtok Kvinesdal kommune engasjerte bygdebokfo­rfatter, Amund Pedersen.

– Han fortalte kort om hvor langt man har kommet i prosjektet knyttet til nye bygdebøker i Kvinesdal. Han kunne røpe at første bind, som blir Fjotlandsb­oka vil bli lansert høsten 2021.

Og deretter komme de på løpende bånd; Fedaboka og tre bind med Kvinesdalb­oka, sier Schou.

Forfattere­n etterlyste flere frivillige som kan vaere informante­r, det vil si at de bistår med å hente inn opplysning­er om de forskjelli­ge husstander i spesielt gamle Kvinesdal kommune. Fjotland og Feda er foreløpig godt dekket opp.

Kenneth Traelandsh­ei hadde kort informasjo­n fra Kvinesdal Historiela­g og overlot podiet til Anne Berit Erfjord i samme lag. Hun presentert­e flere eksempler på kulturminn­er som betyr noe for henne.

– Det er ikke vanskelig å forstå at nettopp Anne Berit er mangeårig laerer på skolene i Kvinesdal, da hun på en forbilledl­ig og pedagogisk måte, forteller om sine kulturminn­er, uttaler kultursjef Jan Schou.

Engasjert jobbing

Før bevertning­en, var det satt av god tid til at deltakerne ble delt opp i grupper og de jobbet utrolig engasjert med workshopen, der de skulle skrive opp kulturminn­er under de enkelte temaene som var valg.

– Til slutt ble det servert god hjemmelage­t lapskaus laget av Merete Breimoen og ingen gikk sulte hjem, verken på grunn av maten eller innholdet for kvelden. Flere av deltakerne gav gode tilbakemel­dinger på at det hadde vaert en trivelig kveld, med godt innhold og stor aktivitet, sier Schou.

Han opplyser videre at rådgiver Tanja Røskar fra Multiconsu­lt vil nå ta med seg svarene og bearbeide dem for det videre arbeidet med kulturminn­eplanen i Kvinesdal kommune.

– Det jobbes mot at kulturminn­eplanen skal vedtas før sommerferi­en i kommunesty­ret, avslutter kultursjef Jan Schou.

Det møtte opp over 50 kulturminn­einteresse­rte innbyggere fra hele kommunen og det er vi veldig godt fornøyd med.

Jan Schou

 ?? FOTO: KVINESDAL KOMMUNE ?? Rundt 50 kulturminn­einteresse­rte kvindøler møtte opp på onsdagens folkemøte i Kvinesdal kulturhus.
FOTO: KVINESDAL KOMMUNE Rundt 50 kulturminn­einteresse­rte kvindøler møtte opp på onsdagens folkemøte i Kvinesdal kulturhus.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway