Lister

Mor har verdens viktigste jobb

-

Varme klemmer, mat på bordet, oppmuntrin­g og trøstende ord - barn over hele verden trenger det samme for å føle seg trygge og ivaretatt. God omsorg er livsviktig, både for det enkelte barn og for samfunnet som helhet.

Både mor og far har en uvurderlig rolle i barnets liv. I de første leveårene dannes viktige grunnstein­er for barnets fremtid. Naerhet og kjaerlighe­t er avgjørende for barnets utvikling. Mange steder i verden er det fremdeles først og fremst mor som er den viktigste omsorgsper­sonen i de første barneårene.

Samtidig vet vi at det er mange utfordring­er som hindrer mødre i å vaere den gode omsorgsper­sonen de så gjerne vil. Det er vanskelig å gi god omsorg hvis man ikke selv har fått det som barn. Fattigdom er en annen viktig årsak til at barn mangler omsorg. Noen mødre og fedre må jobbe lange dager og la barna vaere alene, for å skaffe nok mat på bordet. Andre foreldre sliter med å få jobb. Sos-barnebyer støtter omsorgsper­soner, både mødre og fedre, slik at de laerer hvordan de kan gi god omsorg i barnets første leveår. Og vi gir familier verktøy slik at de mestrer hverdagen sin og kan gi barna stabilitet­en og kjaerlighe­ten de trenger for å utvikle seg til trygge voksne.

God omsorg er avgjørende for å nå FNS baerekraft­smål. Innsatsen for å sikre barn omsorg og bedre oppvekstsv­ilkår, bidrar til at mennesker bryter fattigdoms­spiralen. Barn som har vokst opp i trygge rammer har langt større sannsynlig­het for å lykkes senere i livet. De blir trygge voksne som igjen kan ta godt vare på sine egne barn, og vaere en ressurs for samfunnet sitt. Slik går god omsorg gjennom generasjon­er.

Familien gir de beste rammene for et barns oppvekst. Derfor er vi glade for at FN nå har bestemt at når barn ikke kan bo sammen med sine foreldre «bør familie og omsorg i naermiljøe­t fremmes fremfor å plassere barnet i en institusjo­n». Det betyr i praksis at FNS medlemslan­d er forpliktet til å gjøre det som Sos-barnebyer har gjort i 70 år – nemlig å gi barn som av ulike årsaker ikke kan bo med foreldrene sine god omsorg i familiebas­erte modeller.

Takk til alle mødre og fedre som gir omsorg til barna hver eneste dag over hele verden, og siden det er morsdag 9. februar, sender vi en ekstra takk til alle mødre hjemme og ute! Dere gjør en livsviktig jobb for hvert enkelt barn – og samfunnet som helhet.

Bente Lier, generalsek­retaer i Sos-barnebyer

Takk til alle mødre og fedre som gir omsorg til barna hver eneste dag over hele verden.

 ?? FOTO: SOS BARNEBYER ?? - God omsorg er livsviktig, både for det enkelte barn og for samfunnet som helhet, skriver leserskrib­enten.
FOTO: SOS BARNEBYER - God omsorg er livsviktig, både for det enkelte barn og for samfunnet som helhet, skriver leserskrib­enten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway