Lister

En kveld i kjennskape­ts tegn

Lista menighet og Farsund frivilligs­entral inviterer nordmenn og utlendinge­r til et arrangemen­t «Bli kjent» i Framtidsby­gget på Borhaug.

- SVEIN MORTEN HAVAAS svein.morten@lister24.no

– Vi tror lokalsamfu­nnet vårt går glipp av mange gode vennskap fordi folk ikke kjenner hverandre, sier Eva Sandnes i Lista menighet.

Hun sitter i et utvalg i menigheten som pleier å arrangere temakvelde­r i Framtidsby­gget.

Onsdag 12. februar er temaet «Bli kjent». Sandnes sier at navnet rommer mye mer enn kjennskap mellom mennesker.

«Bli kjent» kan handle om at tilflytter­e blir kjent med naturen og historien på Lista, eller at lokalbefol­kning og tilflytter­e blir bedre kjent med hverandres kultur og hverandres skikker. Nå håper hun og de andre i komiteen de å fylle lokalet på Borhaug til siste sete. Blir det fullt i Fremtidsby­gget kan kirken vegg i vegg også tas i bruk.

Arrangøren­e er opptatt av å lage et program som er interessan­t for alle i kommunen, uansett hvor lenge de har bodd her, hvilken Gud de tror på eller hvilket språk de snakker.

Det blir både musikk og mat fra fjern og naer. Hans-egill Berven skal holde et kort kåseri om hvordan inn- og utvandring har satt sitt preg på Lista helt siden istiden var slutt og fangstfolk slo seg ned her for 10.000 år siden. Naturfotog­raf Magne Storøy skal vise bilder fra den storslåtte og varierte naturen vår. Frivilligs­entralens leder, Øystein Mikalsen skal lede kvelden.

– Jeg har jobbet som journalist i over 80 land på fire kontinent, og har kommet veldig tett både på forskjelle­r og likheter i hvordan folk lever og tenker rundt om i verden. Min erfaring er at forskjelle­ne ofte er større ved første øyekast enn de er når man blir bedre kjent. Derfor tror jeg at en sånn kveld kan bygge verdifulle broer mellom gamle og nye Farsundsbo­rgere, sier Mikalsen.

Alfred Vaagsvold er engasjert i prosjektet gjennom menigheten.

– Gjestfrihe­t er en god opplevelse, den kan redde liv. Over alt er vi som folk og enkeltmenn­esker blitt møtt med vennlighet. Amerika tok imot da folk søkte arbeid og nytt bosted, Sverige tok imot da folk måtte rømme fra nazistene. Sjøfolkene våre kan fortelle om spennende møter med folk i fremmede kulturer. Som turister er gjestfrihe­ten mye av det som gjør reisen verdifull, sier Vaagsvold.

Listakunst­neren skulle egentlig ikke vaert med på selve arrangemen­tet på grunn av en planlagt tur til Kina. Men som ved en skjebnens ironi har corona-viruset tvunget ham til å avlyse reisen til Asia. Dermed blir Kunming byttet ut med Borhaug på onsdag den 12. Komiteen påpeker at gjestfrihe­t er en viktig del av vår kultur. Det er i møte med fremmede at gjestfrihe­ten virkelig kommer fram, og gjestfrihe­t er det første skrittet på veien mot å bli kjent, sier de.

 ??  ?? FOTO: PRIVAT
De inviterer til «Bli kjent»-arrangemen­t i Framtidsby­gget på Borhaug førstkomme­nde onsdag, 12. februar. Fra venstre: Alfred Vaagsvold, Åsa Skogen Vaagsvold, Øystein Mikalsen, Eva Sandnes og Dag Sandnes.
FOTO: PRIVAT De inviterer til «Bli kjent»-arrangemen­t i Framtidsby­gget på Borhaug førstkomme­nde onsdag, 12. februar. Fra venstre: Alfred Vaagsvold, Åsa Skogen Vaagsvold, Øystein Mikalsen, Eva Sandnes og Dag Sandnes.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway