Lister

Satser tross frafall

KVS i Lyngdal får millionund­erskudd etter at «nesten» 20 elever sluttet etter skolestart i høst. Skolen vil likevel satse 26 millioner i nybygg.

- MONA WIKØREN mona@lister24.no

At 20 elever ved Kvs-lyngdal sluttet i høst legger ingen demper på skolens satsing. Rektor Ståle Andersen og inspektør Jon Nygård håper eierne i Indremisjo­nsforbunde­t i mars vil si ja til et nybygg til 26 millioner kroner.

Lister24 har tidligere skrevet om at KVS har fått godkjennin­g for en klasse i studiespes­ialisering. Dette innebaerer at elevantall­et økte med 30 fra og med innevaeren­de skoleår. Fra neste skoleår økes antallet med ytterliger­e 30, og året etter det igjen med 30 til. Det skal da vaere plass til 90 elever fordelt på tre årskull i studieretn­ingen studiespes­ialisering.

Det er Indremisjo­nsforbunde­t (Imf) som eier KVS i Lyngdal. På Imfs nettside, Sambåndet, blir det opplyst av 10 av elevene som sluttet gikk på studiespes­ialisering. Som en konsekvens av at så mange elever har sluttet, regner skolen med at det blir et underskudd på mellom halvannen og to millioner kroner i 2019 (eller skoleåret).

«Nesten 20»

Sambåndet skriver at «nesten 20» elever sluttet. Lister har spurt rektor Ståle Andersen om nøyaktig hvor mange som sluttet. Han gjentar at det er bortimot 20. Han medgir imidlertid at frafallet på 20 elever er uvanlig høyt.

– Det er normalt at noen slutter, men ikke så mange, sier Andersen.

Han og inspektør Jon Nygård opplyser at de som sluttet, sluttet innen 1. oktober i fjor.

Kjenner ikke årsaken – Kan dere si mer om hvem som sluttet, altså hvor de kommer fra, hvorfor de har sluttet og så videre?

– Vi har ikke sett noe tydelig mønster på det, sier Andersen.

Nygård føyer til at skolen har søkere fra hele landet. I begynnelse­n av skoleåret kan elevene få tilbud om flere skoleplass­er.

– Det som kan skje er at de blir tilbudt skoleplass i hjemfylket etter at de først takket ja her. Da hender det at elever slutter for å gå på skole i eget fylke i stedet, sier han.

Andersen sier at situasjone­n, med at mange slutter på den nyinnførte studieretn­ingen, er gjenkjenne­lig fra da skolen startet opp med studieretn­ingen idrettsfag for 15 år siden.

– Da tok det tre-fire år før vi hadde fulle klasser, sier han.

Satser millioner

Til Sambåndet sier Andersen at skolen ikke har hatt så mange søkere til skolen som tidligere,

men sier til Lister at dette er feil. Både han og Nygård sier at antall elever som søker seg til KVS øker fra år til år.

Så til tross for at mange elever sluttet i høst, og skolen av den grunn får en underskudd på mellom 1,5 og to millioner kroner, vurderer skolen å bygge nytt for 26 millioner kroner fordi man har behov for mer plass ettersom elevtallet skal økes ytterliger­e.

Andersen forteller at styret i sitt møte 20. mars skal ta stilling til om skolen skal investere i nybygg. Styret har tidligere anslått et samlet lånebehov på 30 millioner kroner.

På spørsmål om det er usikkert om det blir nybygging, så svarer de at alt tyder på at det vil bli det. Planleggin­gen er allerede godt i gang. Det er snakk om et tre-etasjes bygg med en grunnflate på 365 kvadratmet­er. Nybygget skal inneholde klasserom og grupperom, og skal etter planen stå klart til skolestart i august 2021.

Det er normalt at noen slutter, men ikke så mange.

Ståle Andersen

 ??  ??
 ??  ?? Rektor Ståle Andersen (t.v.) og inspektør Jon Nygård sier at det var forventet at det vil ta noe tid før studieretn­ingen studiespes­ialisering blir innarbeide­t med fulle klasser.
Rektor Ståle Andersen (t.v.) og inspektør Jon Nygård sier at det var forventet at det vil ta noe tid før studieretn­ingen studiespes­ialisering blir innarbeide­t med fulle klasser.
 ??  ?? Inspektør Jon Nygård (t.h.) og rektor Ståle Andersen sier at antall elever som søker seg til KVS Lyngdal er økende.
Inspektør Jon Nygård (t.h.) og rektor Ståle Andersen sier at antall elever som søker seg til KVS Lyngdal er økende.
 ??  ?? Her planlegges det et nytt skolebygg, en investerin­g på rundt 26 millioner kroner for KVS Lyngdal.
Her planlegges det et nytt skolebygg, en investerin­g på rundt 26 millioner kroner for KVS Lyngdal.
 ?? FOTO: MONA WIKØREN ??
FOTO: MONA WIKØREN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway