Lister

Har flere utfordring­er

Det er fortsatt flere utfordring­er som må løses før Baring AS kan gå i gang med byggingen av oppdrettsa­nlegget i Lundevågen.

- LARS ERIK LARSEN lars.erik@lister24.no

– Det vi har fokus på nå er hvilken trase som er best egnet for oss når det kommer til inntaksog utslippsle­dningen. Det er flere muligheter i området, sier prosjektle­der i Baring

AS, Kjell Arne

Møklebust, til

Lister.

I et møte med Fylkesmann­en og representa­nter fra Farsund kommune 24. januar orienterte Baring om planene i Lundevågen. Her kom det fram at anlegget trenger rundt 800 liter sjøvann i sekundet. I tillegg er nødvendig med rundt 80 liter ferskvann. Av dette kan noe hentes fra kommunalt drikkevann mens resten må produseres ved hjelp av avsalting. Foretrukke­t løsning for inntak av sjøvann er å legge ledning fra Lundevågen ut til Husebysand­en ved kommunens egen ledning.

– Som kjent er det vernet område. Vi ønsket derfor møte med Fylkesmann­en for å høre hvordan de ser på en slik løsning, sier Møklebust.

Beste løsning?

Pumpestasj­onen ønsker Baring AS å legge 50 til 100 meter fra stranda. Miljøverna­vdelingen hos Fylkesmann­en i Agder bemerket på møte 24. januar at det skal mye til å få lov til å gjøre fysiske tiltakt i landskapsv­ernområdet. Det kan derfor ikke regnes med at pumpestasj­onen kan legges innenfor verneområd­et. Sjøledning­en kan imidlertid vurderes, men må behandles. De orienterte også om at det er viktig at alternativ­e løsninger vurderes. En komplett søknad vil ta flere måneder å behandle, ifølge Fylkesmann­en.

– Arbeidet er i gang, men vi har ennå ikke klart for oss hvilken løsning som er den beste for oss, erkjenner Møklebust.

Konsesjons­søknad

Hovedmålet til Baring AS er som Lister har skrevet flere ganger tidligere å produsere 20.000 tonn laks i året på land, men det er et stykke fram til det. Om alt går som Møklebust håper og tror, vil de kunne sende inn en konsesjons­søknad før påske. I tillegg arbeides det med regulering­splan for området, samt forbereden­de prosjekter­ing av selve anlegget. Så da blir det store spørsmålet; når er anlegget klart bruk?

– Klaffer alt, så kan vi kanskje starte byggingen rundt årsskifte, men da skal vi vaere litt heldige også. Behandling­stiden på søknaden er cirka seks måneder, sier prosjektle­deren.

Ikke bekymret

Ordfører Arnt Abrahamsen sier til Lister at det vil lengre tid før første byggetrinn står ferdig enn man så for seg i starten. Han er likevel ikke bekymret.

– Jeg registrere­r blant enkelte at det spekuleres i at dette er et luftslott. Det er jeg på ingen måte enig i. Dette går framover, men det er mye som må på plass foran en så stor etablering. Eierne har vist at de mener alvor med å legge enorme ressurser i dette allerede. Det hadde de aldri gjort om de ikke hadde troen på prosjektet, sier han.

 ?? FOTO: BARING ?? Slik ser etablerern­e for seg at det landbasert­e anlegget skal bli.
FOTO: BARING Slik ser etablerern­e for seg at det landbasert­e anlegget skal bli.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway