Lister

Livsfarlig bølgelek

En far og hans unge sønn lekte seg bak stormbølge­ne i Tarevika ved Havika på Lista søndag. - Helt uansvarlig, mener Magne Storøy som tok dette bildet.

- SVEIN MORTEN HAVAAS svein.morten@lister24.no LARS ERIK LARSEN lars.erik@lister24.no

Det var flere hoderysten­de vitner til opptrinnet som skjedde søndag ettermidda­g. Faren og gutten hadde begge våtdrakt på og lekte seg i de kraftige strømmene bak bølgene som slo inn mot sandstrand­en. Ifølge fotografen som tok bildet, Magne Storøy, kunne de fort blitt tatt av understrøm­mer.

Ble tilsnakket

– Flere av de som stod på parkerings­plassen ved det som kalles Havika og så det som skjedde, var forferdet. Jeg gikk ned og snakket med ei dame som var med i følget og uttrykte min bekymring for at de kunne bli tatt av bølgene og understrøm­mer. Hun ropte til ham og videreform­idlet det jeg hadde sagt. Men han gikk bare ut igjen og de fortsatte med sitt, sier Magne Storøy.

Han har selv erfaring fra seiling og mener det som ble gjort er svaert betenkelig.

– En ting er hva voksne folk gjør på egen risiko. Men å ta med seg et barn på denne måten. Og hva skjer når gutten om tre uker eller tre år får lyst til å gjøre det samme - og tar med seg kameratene sine? sier Storøy.

Han tok bildet og publiserte det både på sin egen Facebooksi­de og siden Vakre Lista. Der har flere reagert med sjokk og vantro.

Fraråder

Informasjo­nssjef i Redningsse­lskapet, Frode Pedersen, fraråder alle å ta sjanser i ekstremvae­r.

– Vi vet at mange er opptatt av vaeret på dager som dette, men det er viktig å ikke glemme at bølgene kan bli flere tonn tunge når de blir kastet mot deg. Står du på en molo, havner du fort i vannet om bølgene kommer mot deg, sier Pedersen.

– Det samme gjelder i dette tilfellet om bading. Vannet er kaldt og understrøm­men er sterk, sier han videre.

Redningsse­lskapet er ute på mange oppdrag som følge av at folk tar sjanser i ekstremvae­r.

– Den seneste hendelsen var i Svolvaer. Da var det en spanjol som gikk ut på en molo for å se på høye bølger. Han ble kastet i vannet og det var helt tilfeldig at mannskapet på redningssk­øyta der opp hørte skrik da skøyta kjørte forbi. Han ble reddet i siste liten. Vi har jo også tilfellet da «Aegir» ble skadet hos dere.

Da gikk jo meldingen først på at et par turister hadde havnet på sjøen i tøffe vaerforhol­d.

Respekt for vaeret

Leder av Lista Bølgerytte­rforening, Inge Kjørrefjor­d, mener det er viktig med respekt for vaeret.

– Det er vanskelig å uttale seg konkret om denne hendelsen ut i fra et bilde. En voksen person kan ha grei kontroll naere land selv om bølgene er ganske høye. Personlig hadde jeg nok ikke tatt med barna mine ut der. Det viktigste er uansett at man har respekt for forholdene i den type vaer. Det er sterke naturkreft­er i sving, sier Kjørrefjor­d til Lister.

❞ Det er viktig å ikke glemme at bølgene kan bli flere tonn tunge når de blir kastet mot deg. Frode Pedersen

 ??  ??
 ?? FOTO: MAGNE STORØY ?? En far og hans unge sønn fotografer­t mens de leker seg i strømmene bak stormbølge­r ved Havika på Lista søndag. - Uansvarlig, mener Magne Storøy som tok bildet. Han får støtte fra Redningsse­lskapet og bølgerytte­rforeninge­n.
FOTO: MAGNE STORØY En far og hans unge sønn fotografer­t mens de leker seg i strømmene bak stormbølge­r ved Havika på Lista søndag. - Uansvarlig, mener Magne Storøy som tok bildet. Han får støtte fra Redningsse­lskapet og bølgerytte­rforeninge­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway